Lavrovs: Maskavai ir aizdomas, ka Vašingtona pārkāpusi INF līgumu

© REUTERS/Eduardo MunozKrievija ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs
Krievija ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā žurnālistiem paziņoja Krievijas ārlietu ministrs pēc pārrunu beigām ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu, Krievijai ir aizdomas vismaz trīs nosacījumu pārkāpumos.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Krievija ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Maskavai ir aizdomas, ka Vašingtona ir radījusi kaujas sistēmas, kuras pārkāpj Līgumu par vidēja un maza attāluma raķešu (INF) likvidāciju.

Pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu Lavrovs paziņoja žurnālistiem, ka Krievijai un ASV paliek savstarpēji jautājumi sakarā ar INF līgumu, konsultācijas turpināsies, vēsta RIA Novosti.

"Mēs, kā teica Krievijas prezidents, esam ieinteresēti, lai šis līgums tiktu saglabāts, taču, protams, saglabāts bez jebkādiem pārkāpumiem no amerikāņu partneru puses. Mums ir aizdomas vismaz trīs nosacījumu pārkāpumos, ka amerikāņi rada kaujas sistēmas, kuras pārkāpj vai varētu pārkāpt līgumā pieņemtās saistības. Mēs godīgi paziņojām par šīm bažām," teica Krievijas ārpolitikas iestādes vadītājs.

"Amerikāņi arī izvirza mums pretenzijas, taču nevar konkrēti pamatot, kas viņus satrauc. Jebkurā gadījumā dialogs ir jāturpina," piebilda viņš.

Tāpat ministrs komentēja ASV Senāta rīcību, kurš iepriekš pieņēma grozījumus valsts aizsardzības budžetā, kurš ļauj atkāpties no viena Līguma panta. Viņš atgādināja, ka no vienošanās "var izstāties bez jebkādiem grozījumiem, bez jebkāda kongresa".

Taču ministrs atzīmēja, ka Maskava ir uzticīga šim Līgumam un grasās arī turpmāk pildīt tajā noteiktās saistības. Otrdien Krievijas pozīciju apstiprināja arī Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Флаги стран членов НАТО - Sputnik Latvija
Mediji: NATO izstrādātas 39 Krievijas "apturēšanas" metodes

ASV vairākkārt vainojušas Krieviju par Līguma pārkāpumiem. Tā, februārī amerikāņu senators Džons Makeins paziņoja, ka, pēc viņa rīcībā esošiem datiem, Krievija izvietojusi raķetes ar kodolgalviņām, tādējādi pārkāpjot Līgumu.

Augusta beigās par to paziņoja Amerikas vēstnieks Maskavā Džons Tefts. "Mēs uzskatām, ka INF līgums ir svarīgs, un mēs sekojam līguma burtam," teica diplomāts radiostacijas "Eho Moskvi" intervijā, piebilstot, ka no Maskavas puses "pastāv nopietni pārkāpumi jaunu raķešu izveidošanā", kas ir "tieši draudi ne tikai mums, bet arī mūsu sabiedrotajiem".

INF līgums aizliedz pusēm uzturēt savā īpašumā sauszemes bāzētas ballistiskās raķetes un spārnotās raķetes ar darbības rādiusu no 500 līdz 5,5 tūkstošiem kilometru. Krievija un ASV periodiski izvirza savstarpējas apsūdzības līguma pārkāpumos, kurš tika parakstīts vēl 1987.gadā. 1991. gadā līguma saistības tika izpildītas. Pārējām pasaules valstīm atļauts šādas raķetes lietot savā bruņojumā.    

Ziņu lente
0