Krievijas vēstnieks Latvijā: mācības "Rietumi 2017" atvēsinās karstās galvas

© Sputnik / Sergey MelkonovKrievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs
Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paziņojumus par Latvijas militāro apdraudējumu no kaimiņu puses Jevgeņijs Lukjanovs nosaucis par "medicīnisku gadījumu".

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. NATO novērotājiem, ko Krievija un Baltkrievija uzaicinājušas novērot mācības "Rietumi 2017", būs noderīgi pasekot manevriem, paziņoja Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs avīzei "Segodņa".

Krievijas un Baltkrievijas mācības "Rietumi 2017" notiks 14.-20. septembrī Baltkrievijas teritorijā un trijos poligonos Krievijas Federācijā. Tās Aizsardzības ministrija vēsta, ka manevros piedalīsies līdz 12 700 karavīri, plānots izmantot aptuveni 70 lidmašīnas un helikopterus, līdz 680 vienības bruņutehnikas. NATO nosūtīs uz mācībām trīs novērotājus, iepriekš paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Совместные белорусско-российские учения на полигоне Брестский - Sputnik Latvija
No Latvijas mācības "Rietumi 2017" novēros trīs pārstāvji

"…NATO novērotājiem mācībās būs iespēja pavērot, iespējams, pamācīties. Domāju, tas būs noderīgi, lai pazeminātu temperatūru karstās galvās," — Lukjanova vārdus citēja Baltnews.lv.

Viņš atzīmēja, ka Krievijā nav histēriskas ažiotāžas ap NATO mācībām atšķirībā no Rietumiem, kas joprojām pastiprina spriedzi jautājumā par gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas mācībām.

"Neatceros, cik liels skaits NATO mācību šogad jau notikušas Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Katru reizi tās pamatotas ar ārējiem draudiem šo valstu drošībai. Krievijā histērija šajā jautājumā nav manāma. Kāpēc? Varbūt vajadzētu? Tās taču ir NATO mācības, kuras kopējie spēki pārspēj gan Baltkrieviju, gan Krieviju. Droši vien mēs vienkārši esam pārliecināti par sevi. Un neesam bailīgi," — paziņoja Lukjanovs.

Jautāts par Latvijas militāro apdraudējumu no kaimiņu puses, Lukjanovs izteicās, ka tas ir "medicīnisks gadījums".

Baltijas valstis vairākkārt paudušas satraukumu saistībā ar gaidāmajām mācībām. Piemērām, Lietuvas Aizsardzības ministrija sagatavojusi pārskatu par nacionāliem apdraudējumiem, kurā par īpašiem draudiem Baltijas valstīm un Polijai citu starpā tika nosauktas mācībās "Rietumi 2017". Arī Igaunijas Aizsardzības ministrija nav izslēgusi starpgadījumus mācību laikā.

Stārķis - Sputnik Latvija
Veišnorija: Krievijas un Baltkrievijas izdomātais pretinieks sajūsminājis Twitter lietotājus

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs arī apgalvoja, ka mācību "Rietumi 2017" gaitā mēdz būt dažādi notikumu attīstības varianti — no Krievijas karaspēka izvešanas no Baltkrievijas, kur tie ieradīsies uz mācībām, līdz iespējai, ka Krievija "ievedīs armiju uz Baltkrieviju un aizmirsīs to tur." Tomēr vēlāk viņš paziņoja, ka pēc sarunām ar Baltkrievijas kolēģi Minskā saņēmis visas atbildes mācību jautājumos un neraizējas par provokācijām.

Vienlaikus Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis paziņoja, ka nesaskata tiešus draudus no Krievijas puses, taču Latvijas bruņotajiem spēkiem izstrādāts rīcības plāns gadījumam, ja notiks uzbrukums republikai mācību "Rietumi 2017" gaitā.

Iepriekš vēstīts, ka Minska nosūtījusi uzaicinājumus novērot mācības septiņu valstu: Ukrainas, Polijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas un Norvēģijas pārstāvjiem, kā arī Baltkrievijas AM akreditētā militāri diplomātiskā korpusa pārstāvjiem, Baltkrievija uzņēmusies iniciatīvu un nosūtījusi uzaicinājumus arī starptautisko organizāciju pārstāvjiem: ANO, EDSO, NATO, NVS, Kolektīvās drošības līguma organizācijai un Sarkanā Krusta starptautiskajai komitejai.

Ziņu lente
0