Krievijas ĀM uzskata par diskrimināciju atteikšanos no eksāmeniem krievu valodā Latvijā

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова
Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministru kabineta veiktie grozījumi atņēmuši Latvijas mazākumtautību skolu audzēkņiem tiesības kārtot izlaiduma eksāmenus dzimtajā valodā.

RĪGA, 19. augusts — Sputnik. Latvijas valdība plānveidīgi izspiež krievu valodu no dažādām dzīves jomām, paziņoja Krievijas ĀM oficiālā pārstāvē Marija Zaharova, komentējot grozījumus, kas liek skolu absolventiem kārtot visus eksāmenus tikai valsts valodā. 8. augustā Latvijas valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas rosinātos grozījumus, kas atņem mazākumtautību skolu audzēkņiem tiesības kārtot eksāmenus dzimtajā valodā.

"Šī diskriminējošā iniciatīva, kas tika apstiprināta, godīgi sākot, neņemot vērā mazākumtautību skolu pārstāvju un pedagogu viedokli, ir kārtējais oficiālās Rīgas plānveidīgi realizējamā plāna posms, kura mērķis ir izspiest krievu valodu no dažādām šīs daudznacionālās valsts dzīves jomām," — teikts Zaharovas paziņojumā, publicētā Krievijas ĀM mājaslapā.

Krievijas ārpolitiskā resora oficiālā pārstāve norādīja, ka tas nav pirmais provokatīvais solis attiecībā uz cilvēkiem, kuri nepieder pie "titulētās nācijas".

Pirmklasnieki pirmajā mācību stundā - Sputnik Latvija
Kļūda vai valdības krāpšanās: kā Latvijā izskauž diskrimināciju

"Grozījums likumā "Par izglītību ", kas ļauj atlaist skolotājus, kuri pieķerti "nelojalitātē" Latvijai, "Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa" grozījumi, kas paredz vairākkārtēju soda palielināšanu par latviešu valodas neizmantošanu pašvaldību darbiniekiem un tā tālāk," — uzskaitīja Zaharova. — Gribas uzdot retorisku jautājumu: kāpēc atkal klusē attiecīgās starptautiskās organizācijas, tik modras un daudzrunīgas, kad runa ir par šķietami līdzīgajām problēmām šajā vai analoģiskās jomās Krievijas Federācijā?"

Latvijas vidusskolu absolventiem izmaiņas stāsies spēkā no 2017./2018. mācību gada, bet 9. klašu absolventiem— no 2019./2020. gada. Pagājušajā nedēļā pret aizliegumu kārtot eksāmenus krievu valodā uzstājās "Latvijas Krievu savienība " (LKS). Pēc LKS uzskata, turpmāk aizliegums kārtot eksāmenus krievu valodā novedīs pie tā, ka eksāmenu priekšmeti tiks pasniegti tikai latviešu valodā.

"Tādējādi mazākumtautību skolas Latvijā kļūs par latviešu skolām nelatviešu bērniem, kas stiprinās Latvijas demokrātijas segregācijas un aparteīda raksturu," — norādīja LKS.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir ārvalsts statuss, neskatoties uz to, kas ir tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Ziņu lente
0