Gruško: NATO aktivitāte pie Krievijas robežām ved pie bruņošanās drudža

© Sputnik / Vladimir Pirogov / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие воздушно-десантных войск России
Военнослужащие воздушно-десантных войск России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas bloks nav gatavs pieņemt Maskavas sadarbības piedāvājumu cīņā pret jauniem draudiem, bet alianses aktivitāte pie Krievijas robežām var izraisīt jaunu bruņošanās drudzi, paziņoja Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. NATO aktivitāte pie Krievijas robežām var izraisīt jaunu bruņošanās drudzi, paziņoja intervijā RIA Novosti Krievijas pastāvīgais pārstāvis aliansē Aleksandrs Gruško.

Karstais austrumu flangs

Pēc Gruško sacītā, paaugstināta NATO aktivitāte pie Krievijas robežām rada jaunu realitāti, kura var novest pie jauna bruņošanās drudža viļņa.

"Viss šis pasākumu komplekss līdz ar paaugstinātu aktivitāti, pirmkārt, ar militārām mācībām un citiem treniņiem, ko NATO gandrīz ik dienas organizē pie mūsu robežām, veido jaunu realitāti. No aukstā kara vēstures ir labi zināms, ka šīs kara plānošanas un politikas maisījums noved pie bruņošanās drudža, pie konfrontācijas spirāles, ko pamest būs ļoti grūti," – teica Gruško.

Krievijas Federācijas pastāvīgais pārstāvis uzsvēra, ka NATO kara infrastruktūras pietuvināšanās Krievijas robežām turpinās.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kurp skatās "jaunie" NATO locekļi: kā alianse sagaida paplašināšanas gadskārtu

"Tiek veikti lidlauku, ostu tīkla pilnveidošanas darbi, tiek veikti pievedceļu sertificēšanas darbi, dažādu birokrātisku barjeru likvidēšana, kuras traucē brīvas spēku pārvietošanas iespējām," – skaidroja Gruško.

Viņš pastāstīja, ka Austrumeiropā, tā saucamās sabiedroto nomierināšanas programmas ietvaros, tiek dislocētas amerikāņu bruņutanku brigādes, Beļģijas, Vācijas un Nīderlandes noliktavās tiek izvietots bruņu komplekts vēl vienai brigādei; Plānots izveidot divus štābus — Bukarestē un Ščecinā, kā arī astoņus koordinācijas punktus.

"Tāpat notiek pastiprināta patrulēšana gaisā, gaisa spēku patrulēšana Baltijas valstīs. Bija viena bāze, tagad – trīs, pat četras. Tā ir arī pastiprināšana un pastāvīga NATO valstu jūras spēku patrulēšana Baltijā un Melnajā jūrā," – skaidro Gruško.

Pēc viņa vārdiem, Krievijai viss tas ir jāņem vērā, "kā no politiskā viedokļa puses, tā, protams, arī no kara viedokļa".

Alianse nav gatava dialogam

Kā paziņoja Gruško, Krievija piedāvā NATO pārrunas par karadarbības un sadarbības jautājumiem cīņā pret jauniem draudiem, taču alianse nav gatava šāda formāta sarunai.

Norvēģu karavīri mācībās Ādažu poligonā - Sputnik Latvija
NATO ieguldīs 71 miljonu eiro alianses infrastruktūrā Latvijā

Patlaban dažādos līmeņos īstenotie kontakti nav pietiekami plaši… Mūsu militārpersonas ir iesniegušas NATO veselu virkni konkrētu piedāvājumu dialoga veicināšanai. To vidū ir priekšlikumi, kā veicināt pārrunas militāro darbību jautājumos, turklāt esam piedāvājuši militārpersonām sapulcēties un pārdomāt sadarbības iespējas, plānojot atbildes darbības jauniem draudiem un izaicinājumiem."– pastāstīja Gruško.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis atzīmēja, ka "NATO pagaidām tādai sarunai, tādā formātā, nav gatava".

"Soļi šajā virzienā tiek sperti, taču diemžēl NATO nevar pārvarēt ideoloģiskos lēmumus, kuri tika pieņemti Varšavā (runa ir par NATO samitu 2016. gadā – red.)," – uzsvēra pastāvīgais pārstāvis.

Turklāt Gruško brīdināja, ka NATO mēģinājumi uzsākt sarunu ar Krieviju no spēka pozīcijām nedos nekādu efektu, bet gan vedīs pavisam pretējā virzienā.

Aktīvas NATO mācības pie Krievijas robežām un alianses ātrās reaģēšanas spēku palielinājums Baltijas valstīs – tas ir "nopietns risks Krievijas drošībai", paziņoja Krievijas pastāvīgais pārstāvis.

Ziņu lente
0