Krievu zinātnieki izstrādājuši zāles pret narkotisko atkarību

CC BY 2.0 / ZaldyImg / Krievu zinātnieki izstrādājuši zāles pret narkotisko atkarību. Foto no arhīva
Krievu zinātnieki izstrādājuši zāles pret narkotisko atkarību. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc zinātnieku domām, jaunais preparāts varēs palīdzēt opioīdu atkarības (heroīns, morfīns, dezomorfīns) ārstēšanā. Vidēji ārstēšana ilgs no viena līdz diviem gadiem.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Krievijā izgudrota molekula, kas bloķē narkotisko vielu dāvāto baudas sajūtu. Plānots, ka līdz 2023. gadam uz tās bāzes tiks izstrādāts preparāts ārstēšanai no narkotiskās atkarības, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzes "Izvestija" publicēto informāciju. 

Izstrādātais preparāts ir nenarkotisks morfīna analogs. Tiklīdz viela nokļūst no narkotikām atkarīga cilvēka asinis, organisms sāk izstrādāt antivielas, kas kavē narkotiku nokļūšanu smadzenēs. Rezultātā cilvēks vairs negūst aizliegto vielu dāvāto baudas sajūtu un galu galā atsakās no to lietošanas. Pēc zinātnieku domām, jaunais preparāts varēs palīdzēt opioīdu atkarības (heroīns, morfīns, dezomorfīns) ārstēšanā. Vidēji ārstēšana ilgs no viena līdz diviem gadiem.

"Pašreiz pieejamie preparāti izārstē tikai 10-30% narkomānu, turklāt tiem ir liels skaits blakusparādību. Mūsu zāles paredzētas ārstēšanai bez recidīva, lai cilvēks pēc detoksikācijas vairs neatsāktu lietot narkotikas," — izdevums citē Krievijas Zinātņu akadēmijas Fizioloģiski aktīvo vielu institūta laboratorijas vadītāju Marinu Mjagkovu. 

Šogad tiks veikti pirmsklīniskie izmēģinājumi ar dzīvniekiem. Ja tie būs sekmīgi, zinātnieki sāks klīniskās pārbaudes ar cilvēkiem. To rezultāti norādīs, vai iespējams izmantot preparātu profilaksei, piemēram, pusaudžu vidū. Mjagkova piebilda, ka vēl nav saņemts Veselības aizsardzības ministrijas vērtējums zāļu lietošanai profilakses nolūkiem.

Plaukti veikalā ar alkoholiskajiem dzērieniem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Čečenijā slēgti visi veikali, kas nodarbojušies ar alkohola tirdzniecību

Sanktpēterburgas Valsts universitātes Psihiatrijas un medicīniskās psiholoģijas katedras profesors narkologs Aleksejs Jegorovs norāda, ka patlaban narkotiskās atkarības ārstēšanai Krievijā tiek izmantoti ārvalstu preparāti, jo pašmāju zāles vēl nav izstrādātas. Viņš piebilda, ka izgudrotais preparāts ir amerikāņu naltreksona analogs, ko izmanto ārsti Krievijā.

Veselības aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievijā reģistrēti aptuveni 600 tūkstoši narkomānu, taču Krievijas Federālais narkotiku apgrozījuma kontroles dienests informē, ka ievērojams skaits narkotiku patērētāju nav iekļauti minētajā reģistrā.

Ziņu lente
0