Diskusiju klubā "Valdajs" tiek apspriestas iespējas mazināt pretrunas Tuvajos Austrumos

© Sputnik / Vitaliy BelousovKrievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs . Foto no arhīva
Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs . Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viena no Starptautiskā diskusiju kluba "Valdajs" ikgadējās sēdes sesijām bija veltīta Tuvajiem Austrumiem. Galvenā uzmanība tika pievērsta situācijai Sīrijā.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Viena no Starptautiskā diskusiju kluba "Valdajs" ikgadējās sēdes sesijām Sočos bija veltīta Tuvajiem Austrumiem. Galvenā uzmanība tika pievērsta situācijai Sīrijā, vēsta RIA Novosti.

Pašreizējie un bijušie diplomāti no Krievijas, Turcijas, Irānas, eksperti no vairākām valstīm apsprieda iemeslus, kas noveduši pie nopietnas spriedzes eskalācijas reģionā.

Nestabilitātes iemesli

Vispirms diskusijā tika apspriesta valstu iejaukšanās leģitimitāte reģionālo konfliktu risināšanā. Eskperti pauda viedokli, ka nestabilitāti reģionā no Tuvajiem Austrumiem līdz Centrālajai Eirāzijā izraisījusi ASV vēlme nomainīt tām nepatīkamas valstu valdības.

Ģenerālis Ivašovs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ģenerālis Ivašovs: ASV met izaicinājumu visai cilvēcei

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs pavēstīja, ka Maskava uzskata par nepiemērotiem Vašingtonas centienus uzspiest visiem savus lēmumus.

"Izveidojušies daudzi nestabilitātes avoti Sīrijā, Irākā, Lībijā un Jemenā. Šāda situācija radusies vairāku rietumvalstu ģeopolitiskās inženierijas shēmu pielietošanas rezultātā — tādas ir sekas pēc to (rietumvalstu — red.) patvaļīgas iejaukšanās suverēnu valstu lietās, centieniem nomainīt režīmus, kas tās neapmierina, tostarp arī vardarbīgā ceļā," — uzsvēra Bogdanovs.

Irānas vēstnieks Krievijā Mehdi Sanai pavēstija, ka reģionālo problēmu risinājumu Tuvajos Austrumos var rast tikai reģionālie spēles dalībnieki.

"Reģionālo kārtību var nodrošināt tikai reģionālās valstis, reģionālie spēles dalībnieki. Nekādi ASV un Eiropas lēmumi neatrisinās jautājumus Tuvajos Austrumos. Atbalsts ir iespējams, taču jautājumus tas nerisina," — paskaidroja Sanai.

Irāņu diplomāts uzsvēra, ka nav vērts gaidīt jebkādu liberālu režīmu nākšanu pie varas Tuvajos Austrumos. Viņš piebilda: "Stabilitāti eksportēt nav iespējams."

Kas notiks ar Sīriju?

Diskusijas gaitā tika plaši apspriesta Maskavas un Vašingtonas sadarbība konfliktu risināšanas jomā. 

Mihails Bogdanovs apliecināja, ka Maskava redz nopietnu situācijas eskalāciju Sīrijā pēc Krievijas un ASV vienošanās laušanas.

"Mēs konstatējam nopietnu spriedzes palielināšanos Sīrijā šī gada 9. septembrī noslēgtās Krievijas un ASV vienošanās izjukšanas rezultātā," — informēja politiķis.

Ārlietu ministra vietnieks atgādināja: "ASV neizdevās, vai, ņemot vērā tikai ASV zināmus iemeslus, tās nevēlējās izpildīt savas saistības, it īpaši atšķirt tā saucamās mērenās opozīcijas, "Džabhat an Nusras" un citu teroristu spēkus."

"Mēs esam pārliecināti par to, ka karadarbības pārtraukšanas režīmu iespējams atjaunot un tas ir jāpaveic, tātad galvenais ir mēreno un teroristu atšķiršanas pasākums. Tomēr šajā gadījumā vajadzīgas garantijas un pūles no ārējo spēles dalībnieku puses, kuri spēj ietekmēt bruņoto opozīciju," — atzīmēja Krievijas ārlietu ministra vietnieks.

Diplomāts uzsvēra, ka Krievijai nav slēptu nodomu Sīrijā, Maskava ievēro ANO Drošības padomes rezolūcijas.

Ситуация в сирийском городе Алеппо - Sputnik Latvija
Koalīcijas aviācijas uzlidojumā dzīvojamajām mājām Alepo rajonā cietuši civiliedzivotāji

Viņš atgādināja, ka vairāki partneri Rietumos saglabā iespējas militāram risinājumam Sīrijā.

"Daži turpina paust viedokli par to, ka Asadam (Sīrijas prezidentam — red.) ir jāaiziet mierīgi vai ar varu, tātad viņi saglabā iespējas risināt Sīrijas Arābu Republikas valdības problēmas kara ceļā," — viņš teica.

Diskusijas rezultātā eksperti secināja, ka vēl joprojām nav atrasts viedoklis, kas ļautu mazināt pretrunas, neskatoties uz dažāda līmeņa sarunām par mierīgu situācijas noregulēšanu Tuvajos Austrumos. Pusēm ir jāturpina pārrunas, meklējot kopīgus risinājumus, un objektīvas pieejas un savstarpējas cieņas pamatiem.

Ziņu lente
0