WSJ: sankcijas negaidīti stimulējušas Krievijas vīndarus

© Sputnik / Evgeny BiyatovVīna kalni Koktebelas ciematā Krimā. Foto no arhīva
Vīna kalni Koktebelas ciematā Krimā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nedz sankcijas, nedz atbildes pasākumi nav skāruši vīna industriju, tomēr vīna ražošana Krievijā pērn palielinājusies par 25% un turpina pieaugt, raksta amerikāņu izdevums.

RĪGA, 16. septembris —Sputnik. Rietumu sankcijas un Maskavas atbildes pasākumi negaidīti stimulējušas vīna ražošanas izaugsmi Krievijā, raksta RIA Novosti, atsaucoties uz The Wall Street Journal.

Lidmašīna. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība pagarinājusi sankcijas līdz 2017. gadam

"Vēl pavisam nesen vīnu galvenokārt uzskatīja par elitāru preci, ko Krievija importēja. <…>Taču, ņemot vērā pastāvošo spriedzi attiecībās starp Krieviju un Rietumiem, vīna patēriņš ir pārvērties par patriotisma simbolu," — norāda izdevums.

Pirms konflikta Ukrainā vīna ražošana Krievijā pagrima, bet 2015. gadā tā pieauga par 25%, un vīndari prognozē, ka šogad izaugsme būs vēl ievērojamāka.

Galvenās Krievijas biznesa figūras investē līdzekļus vietējos vīnos, bet lietpratēji lepojas ar to, ka vietējās šķirnes, kuras savulaik piekāpās ārzemju analogiem, iekaro arvien jaunu patērētāju sirdis.

WSJ norāda, ka nedz Rietumu sankcijas pret Krieviju, nedz Maskavas atbildes pasākumi nav skāruši vīnu industriju, tāpēc pieaugošā interese par vietējiem vīniem ir pārsteidzoša.

"Krievi sāk apzināties viņu valstī ražoto vīnu vērtību. Mums ir tādas vīnogu šķirnes, kādu nav nekur citur, — intervijā WSJ pastāstīja vīna kritiķis Vladimirs Capeliks, kurš jau sen nodarbojas ar Krievijas, piemēram, Rostovas apgabalā ražotā vīna popularizēšanu pasaulē. — Mēs jau sākam to saprast, to sapratīs arī pārējā pasaule."

Krimas atkalpievienošanās Krievijai sniedza papildu priekšrocības, jo savulaik pussala bija Krievijas impērijas vīna industrijas pērle, norāda WSJ.

Жан-Клод Юнкер - Sputnik Latvija
Junkers solīja nepieļaut jauniešu nabadzības un piena cenu krišanos

Laikā, kad pussala atradās Ukrainas sastāvā, vīnogu saimniecības kļuva aizvien vārgākas finansējuma trūkuma dēļ. Taču pēc tam, kad Krima iekļāvās Krievijas teritorijā, varas iestādes sāka piesaistīt investīcijas uzņēmumam "Masandra", lai atjaunotu vīna rūpniecību reģionā.

Krimas vīns gan veido tikai nelielu daļu no šī produkta ražošanas kopējā apjoma valstī, taču pussala, domājams, drīz kļūs par attīstītāko "vīna reģionu" valstī.

Kāda Maskavas restorāna bāra menedžeris Konstantīns Piļbergs norādīja, ka pēc sankciju ieviešanas krievi sāka uztraukties, ka viņiem atņems Eiropas vīnus. "Cilvēki vienkārši sāka dzert Krievijas vīnus Eiropas vīnu vietā," — viņš sacīja WSJ.

Pie tam Krievijas elites pārstāvji uzpērk vietējās vīna darītavas, kamēr pieprasījums pēc Krievijas vīniem pieaug, piebilda izdevums.

Ziņu lente
0