Krievija būvē jaunu raķeti Mēness apgūšanas programmas ietvaros

© Sputnik / Марина Лысцева ТАСС/POOL / Pāriet pie mediju bankasNesējraķetes starts. Foto no arhīva
Nesējraķetes starts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunākās nesējraķetes izstrādes darbus plānots pabeigt rekordīsā laikā.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. "Roskosmos" izlēmis jaunajai supersmagās klases raķetei izmantot dzinējus RD-171, kas tika izstrādāti programmas "Enerģija-Buran" vajadzībām, tāpēc darbi pie tās tiks noslēgti rekordīsā laikā — tie prasīs 5 līdz 7 gadus.

Первый пуск ракеты-носителя с космодрома Восточный - Sputnik Latvija
Pirmais starts Austrumu kosmodromā – pavadoņi nogādāti orbītā

Aģentūra RIA Novosti ziņo, ka intervijā avīzei "Izvestija" raķešu kosmiskās korporācijas "Energija" ģenerāldirektors Vladimirs Solncevs pavēstījis, ka ūdeņraža shēmu izmantošana topošās nesējraķetes pirmajā un otrajā pakāpē pagaidām netiek plānota, bet trešajai pakāpei speciālisti plāno izmantot jau ekspluatējamās "Angaras"elementu.

"Tāda kompilācija ļaus ietaupīt gan laiku, gan naudu. Mēs ņemam to, kas jau ir, nenesam papildu izdevumus un neaizejam "gadu desmitu perspektīvā". Esmu pārliecināts, ka supersmagās (raķetes — red.) izstrāde pēc šīs shēmas iespējama ļoti īsā laikā — runa ir par pieciem līdz septiņiem gadiem," — pastāstīja Solncevs.

Viņš paskaidroja, ka projektējamā raķete, kuras kravas celtspēja sastāda 80 tonnas, kļūs par nākotnē gaidāmās Mēness apgūšanas programmas pamatu. Pie tam "Roskosmos" vēlas atteikties no supersmagās "Angara A5V" ar ūdeņraža pakāpi. Saskaņā ar projektu, tās kravas celtspēja varēja sastādīt ne vairāk kā 38 tonnas lietderīgās slodzes.

Jaunā nesējraķete dāvās Krievijai iespēju īstenot visas ar Mēness programmu saistītās ambīcijas, uzsvēra Solncevs. Gada sākumā kļuva zināms, ka pirmā pilotējamā lidojuma termiņi uz Mēnesi no Austrumu kosmodroma tiek atlikti līdz 2035. gadam.

© RIA NovostiAustrumu kosmodroms
Космодром Восточный - Sputnik Latvija
Austrumu kosmodroms
Ziņu lente
0