Soču Olimpiādes čempions: Latvija velti cer pievākt Krievijas medaļas

© Sputnik / Mikhail Mokrushin / Pāriet pie mediju bankasБобслеист Алексей Воевода
Бобслеист Алексей Воевода - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divkārtējais olimpiskais čempions Aleksejs Vojevoda paziņoja, ka cīņa Olimpiskajās spēlēs bija godīga un nekādi paziņojumi neļaus atņemt krievu sportistiem izcīnītās zelta medaļas.

RĪGA, 26. jūlijs — Sputnik. Krievu bobslejisti absolūti godīgi izcīnīja uzvaras divnieku un četrinieku braucienos, sarunā ar Sputnik korespondentu pavēstīja Aleksejs Vojevoda, krievu bobslejists, divkārtējais Soču Olimpiādes čempions, sudraba medaļas ieguvējs 2006. gada Olimpiskajās spēlēs un 2010. gada Olimpiādes bronzas medaļas ieguvējs.

Олимпийская символика. Архивное фото - Sputnik Latvija
Krievijas izlase dosies uz Riodežaneiro nepilnā sastāvā

Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers paziņoja, ka pēc Soču dopinga analīžu atkārtotās pārbaudes medaļas saņems tie, kas tās nopelnījuši godīgā ceļā.

"Tiks pārbaudītas vairāk nekā 120 Sočos ņemtās dopinga analīzes. Tie, kuru vaina tiks pierādīta, atdos savas medaļas," – norādīja Tikmers. Viņš piebilda, ka medaļu atdošana ir tikai laika un atbildīgo iestāžu jautājums.

Latvieši ir zaudējuši objektīvi

Vojevoda atgādināja, ka latviešu bobslejisti Sočos izcīnījuši sudraba medaļas četrinieku braucienā.

"Olimpiāde notika atklāti, tajā bija miljons novērotāju, tostarp arī dopinga kontrole no WADA puses. Analīzes tika ņemtas pirms spēlēm, to laikā un pēc tam. Nekādi paziņojumi nedos iespēju atņemt sportistiem zelta medaļas. Jūs lieliski atceraties 2014. gada spēļu pastiprināto kontroli. Visa pasaule mēģināja atrast trūkumus kādās sistēmās: drošības jautājumos vai translācijas jomā. Tamlīdzīgi vārdi ir kārtējā informatīvā pīle," – paziņoja Vojevoda.

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Pāriet pie mediju bankasLatvijas bobsleja četrinieks
Оскарс Киберманис, Лусис Хелвийс, Райвис Зирупс и Вайрис Лейбомс - Sputnik Latvija
Latvijas bobsleja četrinieks

Viņš atgādināja, ka latvieši ir zinājuši, ar ko nāksies cīnīties.

"Jau pirms Olimpiādes ieņēmām līdera vietu pasaules kausu sacensībās. Pašmāju trasē, kur esam ilgi un pamatīgi trenējušies, kur ir mūsu mikroklimats, pirmā vieta ir pašsaprotama lieta. Mēs pārvarējām distanci tāpat kā pirms pieciem un desmit gadiem. Pastāvība ir meistarības pazīme. 2013./14. g. sezonas pasaules kausu Vācijā un Šveicē mēs noslēdzām kā līderi. Rezultāts – zelts 2014. gada Olimpiādē," – atgādināja Vojevoda.

Ņemot vērā Latvijas ierēdņu loģiku, vajag pārbaudīt visu pārējo Olimpiāžu rezultātus, spriež čempions.

"Divpadsmit gadus Krievijas komanda ir viens no galvenajiem līderiem bobslejā. Pašmāju trasē mums bija maksimālais braucienu skaits. Un līdz pēdējam mums bija godīga cīņa, un mūsu sāncenši atzina uzvaru," – uzsvēra Vojevoda. Viņš atgādināja, ka savulaik Vankūverā Krievijas komanda ieņēmusi trešo vietu un norādīja, ka Latvijas komanda ir ļoti spēcīga.

Олимпийские кольца. Архивное фото - Sputnik Latvija
Latvijas Olimpiskā komiteja aizstāv Krievijas sportistus

"Viņi pienācīgi cīnījās, taču zaudēja objektīvi, bet mēs absolūti godīgi uzvarējām. Tamlīdzīgi izteikumi ož pēc nacionālisma, tā ir absurdu parāde. Skaidrs, ka ieinteresētie ierēdņi arī turpmāk pieturēsies pie šīs pret Krieviju vērstās līnijas," – uzsvēra čempions.

Medaļu sadalījums

Olimpiskajās spēlēs Sočos Krievija izcīnīja 33 medaļas: 13 zelta, 11 sudraba un 9 bronzas medaļas. Latvija izcīnīja četras medaļas: divas sudraba (skeletons un bobslejs) un divas bronzas (kamaniņu sportā) medaļas.

Latvijas bobslejisti Oskara Melbārža vadībā izcīnīja sudrabu četrinieku braucienā, piekāpjoties Aleksandra Zubkova komandai. Latviešu skeletonists Mārtiņš Dukurs atpalika no krievu sportista Aleksandra Tretjakova. Agrāk Dukurs jau izcīnīja otro vietu Olimpiskajās spēlēs Vankūverā.

© AFP 2023 / EXPA / JOHANN GRODER / APASkeletonists Martins Dukurs čempionātā Īglsā
Скелетонист Мартинс Дукурс - Sputnik Latvija
Skeletonists Martins Dukurs čempionātā Īglsā

Sporta žurnālists Dainis Caune uzskata, ka pēc dopinga testu atkārtotas pārbaudes un pozitīva rezultāta gadījumā Latvijas sportisti varētu saņemt divas zelta un vienu bronzas medaļu.

"Sajūta Sočos nebija īpaši patīkama. Bija aizdomas, ka krievu sportisti nerīkojas godīgi. Tagad visi runā, ka mums varētu būt divas zelta medaļas – Melbārža ekipāžai un Martinam Dukuram, taču visi aizmirst, ka būs automātiski arī bronzas medaļa, un beidzot arī Tomass būs olimpiskais medaļnieks, tikai jautājums, vai viņiem pašiem prieks," – Caunes vārdus citē portāls skaties.lv.

Arī Latvijas prezidents Raimonds Vējonis pozitīvi vērtēja iespējamo medaļu atgriešanu.

"Jebkura medaļa, kaut arī pēc šādas procedūras, ja tiek atgriezta Latvijai, par to ir prieks. Tas būs papildu stimuls mūsu sportistiem," – viņš apliecināja.

Atskaite bez argumentiem

Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) atskaitē teikts, ka Krievijas specdienesti un Sporta ministrija esot piedalījušies krievu sportistu pozitīvo dopinga analīžu slēpšanas shēmā Olimpiskajās spēlēs Sočos.

Atskaitē apgalvots, ka Maskavas Antidopinga laboratorija aizstāvējusi sportistus, kas lietojuši dopingu. Autori norāda, ka paraugi, kas tur glabājušies no 2014. gada 10. septembra līdz 10. decembrim, bijuši viltoti – urīna paraugi ir apmainīti. Pie tam WADA neesot varējusi identificēt metodi, ko esot izmantojis FDD, lai atvērtu sportistu dopinga analīzes.

WADA ierosinājusi izmeklēšanu pēc Maskavas Antidopinga laboratorija bijušā direktora Grigorija Rodčenkova izteikumiem – viņš apgalvo, ka vismaz 15 krievu sportisti, Olimpisko spēļu uzvarētāji, bijuši iesaistīti Krievijas "dopinga programmā".

Atgādināsim, ka WADA vadītājs Kreigs Rīdijs, ko izjokoja krievu prankeri, telefona sarunā ar viņiem atzinās, ka nav nekādu pierādījumu, kas apliecinātu dopinga izpaltību krievu atlētu vidū, ir tikai Rodčenkova vārdi.

Ziņu lente
0