Krievijas jūras aviācijas svētki: no "Orlicas" aeroplāniem līdz Su-27

© Sputnik / Сергей МелконовZiņkārīgākie Krievijas JKS un Baltijas flotes simtajai gadadienai veltīto svētku dalībnieki Čerņahovskā
Ziņkārīgākie Krievijas JKS un Baltijas flotes simtajai gadadienai veltīto svētku dalībnieki Čerņahovskā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par jūras aviācijas dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1916. gada 17. jūlijs, kad notika pirmā kauja – tās laikā lidaparāti no lidmašīnas bāzes kuģa "Orlica"notrieca divas ienaidnieka lidmašīnas.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Baltijas jūras flotē svinēja Krievijas jūras aviācijas simto gadadienu. Svinības noritēja Kaļiņingradā un Čerņahovskā.

Kaļiņingradas svētki

Kaļiņingradā ieradās Jūras aviācijas veterāni no dažādām Krievijas pilsētām, tuvām un tālām ārvalstīm, tai skaitā arī bijušās 145. aviācijas eskadriļas delegācija no Skultes.

© Sputnik / Сергей МелконовSvinīga ziedu nolikšana pie pieminekļa par godu Baltijas lidotājiem, Krievijas Jūras kara flotes un Baltijas flotes 100. gadadienā
100-летие Морской авиации России - Sputnik Latvija
Svinīga ziedu nolikšana pie pieminekļa par godu Baltijas lidotājiem, Krievijas Jūras kara flotes un Baltijas flotes 100. gadadienā

Dienu iepriekš Kaļiņingradā lija, un visi raizējās par to, vai lietus nesabojās svētkus. Tomēr 15. jūlija rītā nelija.

Kopējā ierinda notika pie pieminekļa, kas veltīts Lielā Tēvijas karā bojāgajušajiem Baltijas lidotājiem. Pulksten 12.00 atskanēja komanda "Stāties!" Svētkus atklāja Krievijas Federācijas himna, pēc tam klātesošos uzrunāja Krievijas aviācijas veterāni, admirāļi un pilsētas administrācijas pārstāvji. Sanākušie ar klusuma pieminēja bojāgājušos lidotājus. Pēc tam pie pieminekļa tika nolikti ziedi.

Kopā ar veterāniem vienā ierindā stāvēja jaunie matroži — aviācijas maršala Borzova vārdā nosauktās 72. Gvardes aviācijas aviobāzes gvarde, kas tikai gatavojās dot karavīra zvērestu.

© Sputnik / Сергей Мелконов72. Gvardes aviācijas aviobāzes matroži dod karavīra zvērestu pie Baltijas lidotājiem veltītā pieminekļa.
Матросы 72-й Гвардейской авиабазы морской авиации Балтийского флота принимают присягу у памятника лётчикам Балтики - Sputnik Latvija
72. Gvardes aviācijas aviobāzes matroži dod karavīra zvērestu pie Baltijas lidotājiem veltītā pieminekļa.

 

Ceremoniju komandēja Baltijas flotes jūras aviācijas priekšnieks pulkvedis Andrejs Kosterins.

Svētki Čerņahovskā

Šodien Baltijas flotes jūras aviācija bāzējas Čerņahovskas lidlaukā. Tas ir pagaidu izvietošanas variants, kamēr notiek lidlauka rekonstrukcija Čkalovskā.

16.jūlijā agri no rīta veterānus atveda uz Čerņahovsku ar autobusiem, tur jau pilnā sparā ritēja gatavošanās paraugdemonstrējumiem. Šķiet, visi nelielas pilsētas iedzīvotāji bija sapulcējušies svētkos.

© Sputnik / Сергей МелконовČerņahovskas iedzīvotāji un viesi Krievijas Baltijas jūras kara flotes 100. gadadienas svētkos
Жители и гости Черняховска на празднике в честь столетия авиации ВМФ России и Балтийского флота - Sputnik Latvija
Čerņahovskas iedzīvotāji un viesi Krievijas Baltijas jūras kara flotes 100. gadadienas svētkos

Aviobāzes personālsastāvs jau izkārtojās lidlaukā. Pulksten 11.00 štāba priekšnieks ziņoja Jūras aviācijas priekšniekam pulkvedim Andrejam Kosterinam, ka aviobāze ir gatava pasākumam. Tika nolasīta svētku pavēle par labāko karavīru apbalvošanu, kam tika pasniegtas dāvanas.

"Tagad lūdzu visus pasmaidīt!" — teica pulkvedis Kosterins oficiālās daļas noslēgumā.

© Sputnik / Сергей МелконовApsveikumi un dāvanas gvardes lidotājiem Čerņahovskā
Поздравления и подарки лётчикам-гвардейцам в Черняховске - Sputnik Latvija
Apsveikumi un dāvanas gvardes lidotājiem Čerņahovskā

Orķestris nospēlēja "Flagmaņa maršu", personālsastāvs soļoja svinīgā maršā. Pēc tā sekoja aviācijas dziesmu popūrijs.

Spārni virs Baltijas

Demonstrācijas lidojumi sākās ar transporta lidmašīnas An-26 pacelšanos gaisā. Tai debesīs sekoja triecienlidmašīnas Su-24 un iznīcinātāji Su-27P.

Gaisā pacēlās jūras helikopteri Ka-27pl un Ka-27- PS, pēc tam parādījās kaujas helikopteri Mi-24 un Mi-8. Helikopteri Ka-27 demonstrēja cilvēku glābšanas elementus, ārsta nolaišanos pie cietušā un divu cilvēku pacelšanu. Kaujas helikopteri demonstrēja, kā tiek īstenoti uzbrukumi sauszemes mērķiem un sauszemes karaspēka atbalsts.

© Sputnik / Сергей МелконовBaltijas flotes Jūras aviācijas helikoptera Mi-24vp pilotāža
Демонстрационные полёты на празднике в Черняховске - Sputnik Latvija
Baltijas flotes Jūras aviācijas helikoptera Mi-24vp pilotāža

Su —27 iznīcinātāji izpildīja augstākās pilotāžas figūras, ar virsskaņas ātrumu izlaida zenīta raķešu infrasarkanas lamatas. Paraugdemonstrējumu noslēgumā gaisā parādījās 12 gaisa desantnieki.

Noslēgumā, par lielu prieku bērniem, tika dota atļauja apskatīt aviācijas tehniku uz zemes.

Ziņu lente
0