Vladimirs Putins: vēstures pārvērtēšana nav pieļaujama

© SputnikMilitārā parāde par godu uzvaras Lielajā Tēvijas karā 71. gadadienai
Militārā parāde par godu uzvaras Lielajā Tēvijas karā 71. gadadienai - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents pateicās NVS valstu, Abhāzijas un Dienvidosetijas vadītājiem, kā arī Ukrainas un Gruzijas pilsoņiem par apsveikumiem sakarā ar uzvaras pār fašistisko Vāciju 71. gadadienu. Saskaņā ar Kremļa preses dienesta ziņojumu, prezidents uzsvēris, ka nav pieļaujama vēstures pārvērtēšana un traģisko notikumu atkārtošanās.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka nav pieļaujama valstu kopīgās vēstures pārvērtēšana un pagātnes traģisko notikumu atkārtošanās. Mūsu kopīgais pienākums ir saglabāt gaišā piemiņā Lielā Tēvijas kara upurus, un visiem spēkiem rūpēties par veterāniem, vēsta Sputnik.Polija.

Viņš pateicās par apsveikumiem Azerbaidžānas, Armēnijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Moldovas, Tadžikistānas, Turkmenistānas, Uzbekistānas, Abhāzijas un Dienvidosetijas līderiem.

Vladimirs Putins pavēstīja, ka Uzvaras diena ir svētki, varonības un vienotības simbols, ko svin visas tautas, kas asiņainās cīņās nosargājušas Dzimteni un izglābušas pasauli no fašisma.

"Lielais Tēvijas karš uz visiem laikiem saglabāsies mūsu tautas piemiņā. Tas kļuva par veselu ēru mūsu tautas dzīvē. Frontinieku un aizmugures strādnieku varoņdarbos atspoguļojās patiesie mūsu tautas spēki," – teica Krievijas prezidents savā uzrunā Sarkanajā laukumā.

Viņš uzsvēra, ka šogad aprit 75 gadi kopš Lielā Tēvijas kara sākuma.
"1941. gada 22. jūnijā nacisti nodevīgi uzbruka Padomju Savienībai. Vienā mirklī mainījās milzīgās valsts dzīve. Šajā traģiskajā brīdī iespēja bija tikai viena, un par visas tautas mērķi kļuva Tēvijas glābiņš. Sākās varonīgais un pašaizliedzīgais ceļš pretī uzvarai," – atgādināja Vladimirs Putins.

© Sputnik / Michael KlimentyevПрезидент России Владимир Путин на параде в честь победы в Великой Отечественной войне
Президент России Владимир Путин на параде в честь победы в Великой Отечественной войне - Sputnik Latvija
Президент России Владимир Путин на параде в честь победы в Великой Отечественной войне

 

Krievijas prezidents atgādināja, ka Lielā Tēvijas kara sākums licis nekavējoties risināt sarežģītus uzdevumus, tostarp arī evakuēt miljoniem civiliedzīvotāju un rūpniecību uz austrumiem.

"Tas notika ārkārtīgi sarežģītos apstākļos, kara peklē. Pašlaik pat grūti apzināties, ar kādām pūlēm tika izvesti un atjaunoti vairāk nekā 1,5 tūkstoši rūpnīcu. Jau pēc dažiem mēnešiem uzņēmumi sāka piegādāt frontē tankus, lidmašīnas, munīciju un kara tehniku. Mūsu neiedomājamais varoņdarbs ļāva armijai atsist ienaidnieka uzbrukumu, sakaut agresoru, kura rīcībā bija gandrīz visas Eiropas ekonomiskais potenciāls," – uzsvēra armijas virspavēlnieks.

© Sputnik / Vitaliy BelousovИстребители Су-25 на военном параде в Москве
Истребители Су-25 на военном параде в Москве - Sputnik Latvija
Истребители Су-25 на военном параде в Москве

"Padomju tauta dāvāja brīvību citām tautām. Mūsu kareivji pilnā mērā atmaksāja nacistiem un viņu līdzskrējējiem par miljoniem upuru, par visām mūsu zemē nodarītajām zvērībām un nelietībām," – norādīja Krievijas prezidents.

Pēc Uzvaras parādes Vladimirs Putins kopā ar Kazahstānas prezidentu Nursultanu Nazarbajevu nolika ziedus pie Nezināmā kareivja kapa Aleksandra dārzā. Pēc klusuma minūtes tika atskaņotas abu valstu himnas.

Memoriāla centrā atrodas sarkana granīta kapa plāksne ar bronzas zvaigzni, kuras centrā deg Mūžīgā slavas uguns. Uz kapakmens ir uzraksts "Tavs vārds nav zināms, tavs varoņdarbs ir nemirstīgs."

© Sputnik / Grigoriy SisoevПраздничный парад в честь победы в Великой Отечественной войне
Праздничный парад в честь победы в Великой Отечественной войне - Sputnik Latvija
Праздничный парад в честь победы в Великой Отечественной войне

Kopā ar valstu vadītājiem ceremonijā piedalījās Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs, aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs, parlamenta palātu spīkeri Valentīna Matvijenko un Sergejs Nariškins, kā arī politiķi no Kazahstānas.

Ziņu lente
0