Latvijai vajadzētu paskaidrot iedzīvotāju skaita samazināšanās iemeslus

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasРабота международного аэропорта "Рига"
Работа международного аэропорта Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas "grāmatvedībai" vajadzētu ķerties pie citiem aprēķiniem, ironiski atzīmēja Krievijas Valsts domes deputāts.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Latvijai vajadzētu nevis aprēķināt "padomju okupācijas" nodarītos zaudējumus, bet gan paskaidrot, kāpēc laikā, kopš Latvija iestājusies Eiropas Savienībā, valsti pametuši 200 tūkstoši iedzīvotāju, savas domas pauda krievu politiķis, Krievijas valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs.
Agrāk PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas pārstāve Ruta Pazdere paziņoja, ka padomju laikā Latvijas ekonomikai nodarītais zaudējums ir vērtējams 185 miljardu eiro apmērā.

Pēdējo 14 gadu laikā Latviju pametuši 238 tūkstoši cilvēku. Par to liecina Ekonomikas ministrijas apkopotie dati. Lielākais emigrācijas vilnis sākās 2009. gadā, kad uz ārvalstīm devās 125 tūkstoši iedzīvotāju. Eiropas Komisija ir aplēsusi, ka līdz 2030. gadam darbspējīgo iedzīvotāju skaits valstī samazināsies par 20%.

© Sputnik / Ekaterina StarovaCik cilvēki ir pametuši Latviju
Cik cilvēki ir pametuši Latviju - Sputnik Latvija
Cik cilvēki ir pametuši Latviju

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka prasības pret Krieviju par miljardiem vērtām kompensācijām par Latvijas pagātni padomju valstī izvirza "slimi cilvēki".
Diplomāts atgādināja, ka Baltijas valstis mierīgi izstājušās no Padomju Savienības sastāva. Neviens nav mēģinājis valstis ar varu paturēt PSRS, taču nekādi pateicības vārdi par to nav dzirdēti.

"Par to, ka izveidojām tur rūpniecību, modernizējām viņu ekonomiku, ieguldījām republikās līdzekļus, kuru apjoms uz katru iedzīvotāju bija krietni lielāks nekā pašā KPFSR? Es uzskatu, ka šo cilvēku psihe vairs nav labojama," – atzīmēja politiķis.

Latvija uzskata, ka laikā no 1940. gada līdz 1991. gadam tajā valdījusi PSRS okupācija. Krievija šādu nostādni neatzīst. Okupācijas zaudējumu apzināšanas komisija ir valdības veidota, turklāt saņem finansējumu no valsts budžeta.

2015. gada novembrī Baltijas valstu tieslietu ministri parakstīja memorandu par sadarbību, kas paredz darbības koordināciju jautājumā par prasībām, kas tiek izvirzītas Krievijai par "padomju okupācijas zaudējumu" kompensāciju.

Latvija, tāpat kā citas Baltijas valstis, uzskata, ka laikā no 1940. gada līdz 1991. gadam tajā valdījusi PSRS okupācija. Krievija kā PSRS tiesību mantiniece kategoriski iebilst pret šādu nostādni. Krievijas valdība ir paskaidrojusi, ka ne par kādu Baltijas valstu okupāciju 1940. gadā nevar būt ne runas. Krievijas ĀM paskaidroja, ka Baltijas valstis iestājās PSRS sastāvā saskaņā ar tālaika starptautiskajām tiesiskajām normām.

Ārlietu ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka šajā gadījumā nav iespējams izmantot terminu "okupācija", jo karadarbība PSRS un Baltijas valstu starpā nenotika, un karaspēks tika ievests saskaņā ar vienošanos un šo valstu valdību piekrišanu. Jāpiebilst, ka Latvijā, Lietuvā un Igaunijā laikā, kad tās atradās Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas periodu Lielā Tēvijas kara gados) strādāja nacionālās varas iestādes.

 

Ziņu lente
0