Situācija Austrumu kosmodromā neliecina par avāriju

© Sputnik / Марина Лысцева ТАСС/POOL / Pāriet pie mediju bankasРакета-носитель "Союз-2.1а" на стартовом комплексе космодрома "Восточный"
Ракета-носитель Союз-2.1а на стартовом комплексе космодрома Восточный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Analītiķi vērtē, ka starta atcelšana nav saistīta ar bojājumiem vai avārijas situāciju kosmodromā – viss notika saskaņā ar starta sagatavošanas algoritmu.

RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Pirmais starts no jaunā Austrumu kosmodroma, kas bija ieplānots 27. aprīlī pl. 05.04 pēc Maskavas laika, atlikts uz diennakti. Dažas minūtes pirms nesējraķetes "Sojuz-2.1a" starta iedarbojās automātiskās iekārtas, kas atcēla startu.

"Startu bloķēja pirmsstarta automātiskās sistēmas, kas kontrolē raķetes uzpildīšanu un attiecīgās starta operācijas. Tas notika tāpēc, ka daži raķetes parametri neatbilda aprēķinos norādītajiem," – paskaidroja Igors Korotčenko, žurnāla "Nacionaļnaja oborona" galvenais redaktors.

Situācija neliecina par avāriju, tā ir samērā ierasta lieta: starta atcelšana tehnisku iemeslu dēļ vai nesējraķetes automātisko sistēmu darbības traucējumu rezultātā iespējama visur, atzīmēja eksperts.

"Tas nav saistīts ar kosmodromu un tā infrastruktūru, tāpēc ir jādod "Roskosmosa" pārstāvjiem iespēja mierīgi noskaidrot traucējumu cēloņus. Prezidents ir nolēmis vēl vismaz diennakti uzturēties Austrumu kosmodromā, tāpēc ir skaidrs, ka speciālisti uzskata atvēlēto laiku par pietiekamu, lai veiktu nepieciešamos pasākumus un nodrošinātu normālu startu rīt," – pastāstīja Korotčenko.

Eksperts atgādināja, ka kosmodroma celtniecības laikā tika izpildīts milzīgs darbu apjoms un objekts ir gatavs ekspluatācijai.

© Sputnik / Igor Ageyenko / Pāriet pie mediju bankasPirmais starts no Austrumu kosmodroma atlikts uz diennakti
Ракета-носитель Союз-2.1а на стартовой площадке космодрома Восточный - Sputnik Latvija
Pirmais starts no Austrumu kosmodroma atlikts uz diennakti

"Taču arī tālākās attīstības ceļi ir vaļā. Nāksies atrisināt būtiskos jautājumus par otrās un trešās kārtas būvdarbiem un, protams, jaunās Ciolkovskas pilsētas celtniecību ar visu sadzīvei vajadzīgo un kosmosa apgūšanas zinātniskajiem pētījumiem nepieciešamo infrastruktūru. Mēs atceramies, kādā stāvoklī bija būvdarbi, kad kuratora pienākumi tika uzticēti vicepremjeram Dmitrijam Rogozinam – situācija bija ārkārtēja. Dažu gadu laikā tika atrisinātas gandrīz visas problēmas," – atzīmēja Korotčenko.

"Pilotējamie lidojumi ir niša, kas dāvās Krievijai pilnīgu neatkarību kosmiskās telpas apgūšanas nozarē. Ne velti valsts vadītājs startu apmeklē reti. Austrumu kosmodroms ir ļoti nozīmīgs. Cerēsim, ka diennakts laikā visi trūkumi tiks pārbaudīti un novērsti," – secināja eksperts.

K. E. Ciolkovska vārdā nosauktās Krievijas kosmonautikas akadēmijas (KKA) akadēmiķis Aleksandrs Žeļezņakovs norādīja, ka jebkāda aprēķina parametru neatbilstība reālajiem parametriem noved pie starta ciklogrammas apturēšanas.

"Es nesaskatu nekādas grūtības. Gatavojoties startam, automātiskās sistēmas analizē visas komandas un pārbauda sistēmu darbspēju. Viss notika saskaņā ar starta sagatavošanās darbu algoritmu. Tāpat notika arī Austrumu kosmodromā, taču tā ir normāla parādība. Tā neliecina ne par bojājumiem, ne arī par avārijas situāciju. Gluži otrādi, mēs redzam, ka starts tiek gatavots īpaši rūpīgi un tiek ņemts vērā ikviens sīkums, kas varētu novest pie potenciālās katastrofas," — pavēstīja eksperts.
Līdz ar starta datumu tika noteikts arī papildu datums, kas nepieciešams situācijā, kāda notika šodien, paskaidroja Žeļezņakovs. Taču gadījumā, ka komisija konstatēs nopietnus traucējumus, kuru novēršanai nepietiks ar bloka nomaiņu, starts, protams, tiks atlikts uz vēlāku laiku.

© RIA NovostiAustrumu kosmodroms
Космодром Восточный - Sputnik Latvija
Austrumu kosmodroms
Ziņu lente
0