Jaunas ASV aviobumbas Eiropā: kā NATO ignorē miera līgumu

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasЗдание МИД РФ
Здание МИД РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ņems vērā visus apstākļus, reaģējot uz ASV kodolbumbu izvietošanu Eiropā

RĪGA, 11. marts — Sputnik. Pentagona nodomi modernizēt kodolieročus Eiropā izraisīs Krievijas adekvātu atbildi, ziņo RIA Novosti. Par to intervijā laikrakstam "Komersant" pastāstījis KF ĀM departamenta direktors Mihails Uļjanovs.

"Parasti militārajā jomā jebkura darbība kļūst par pretdarbības cēloni. Esmu pārliecināts, ka Krievija adekvāti reaģēs uz amerikāņu jauno aviobumbu parādīšanos. Nosakot atbildes parametrus, rūpīgi ņemsim  vērā visus apstākļus," – norādījis Uļjanovs.

ASV militārā resora 2017. gada budžeta projektā saskatāmi vērienīgi plāni, kas saistīti ar kodolieroču arsenāla modernizāciju Eiropā. Runa ir par aviācijas atombumbu B61-12. Tā ir bumbas B61 modifikācija, kas tiek ražota kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem.

Modernizētā ieroča ražošana ir jāuzsāk līdz 2020. gadam. Pirmais B61-12 lidojuma mēģinājums notika pagājušā gada jūlijā. Turpmāk B61 —12 aizstās iepriekšējās versijas:  B61 —3, B61 —4, B61 —7 un B61 —10.

Neobligātās saistības

Uļjanovs norāda, ka ASV kodolbumbu modernizācija un bumbvedēju parka atjaunošana, ko uzsākušas NATO dalībvalstis Eiropā, liecina, ka alianse plāno ilgstoši atteikties no saistībām, ko uzņēmušās, parakstot līgumu par kodolieroču neizplatīšanu.

Совместные учения войск НАТО и Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperts: omulīgajās Baltijas pilsētiņās zūd NATO kareivju disciplīna

"Būtībā, NATO ignorē ne tikai mūsu, bet arī Nepievienošanās kustības dalībvalstu izteiktās bažas. Nedomāju, ka tādējādi viņi sekmē kodolieroču neizplatīšanas režīma nostiprināšanu, ko labprāt apspriež Briselē un NATO dalībvalstu galvaspilsētās," — uzsvēris Uļjanovs.

Maskava ne vienu reizi vien ir norādījusi, ka Krievija vēlas pastiprināt kodolieroču neizplatīšanas režīmu – starptautiskās drošības sistēmas pamata elementu. Līgums par kodolieroču neizplatīšanu stājies spēkā 1970. gadā.

Tas vairs nav apturēšanas līdzeklis

Uļjanovs norāda, ka amerikāņu amatpersonas regulāri uzsver: jaunā un īpaši precīzā aviobumba B61 būšot mazāk graujoša.
Krievijas diplomāts uzskata, ka šis arguments ir visai apšaubāms, jo pēc modernizācijas aviobumba faktiski būs pieskaitāma kaujas ieroču, nevis aizturēšanas līdzekļu kategorijai.

"Patiesībā situācija nemaz nav tik jauka. Jauno aviobumbu īpašību analīze liecina, ka to pielietojums varētu būtiski pazemināt kodolieroču lietošanas slieksni. Tāds bruņojums vairs nav apturēšanas līdzeklis, bet īsts kaujas ierocis, kā tas bija aukstā kara gados," — uzsvēra Uļjanovs.

Neredzēts vēriens

KF ĀM pārstāvis atzina, ka nekādas starptautiskās normas neierobežo valsts tiesības modernizēt savu kodolieroču arsenālu.

Военные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Latvija
Washington Post: Baltijas valstīm vajadzīgi vēl lielāki NATO spēki
"Taču uzmanību piesaista fakts, ka pašreizējās ASV administrācijas valdības laikā modernizācijas apjomi ir kļuvuši milzīgi. Agrāko Baltā nama saimnieku laikā šādi pasākumi netika veikti," — intervijā norādījis Uļjanovs.

Pēc Uļjanovа teiktā, ASV faktiski atjauno visus svarīgākos kodolieroču triādes elementus, un rada jaunus nesējus — stratēģisko bumbvedēju, zemūdeni un starpkontinentālo ballistisko raķeti.

"Redzama atklāta neatbilstība: ASV publiskie paziņojumi par pasauli bez kodolieročiem no vienas puses un reālā politika šajā jomā — no otras puses," — piezīmējis Uļjanovs.
Pēc Krievijas ĀM pārstāvja domām, ASV cenšas uzdot jauna tipa mazākas jaudas kodolieroču ieviešanu par parastu modernizāciju.

Bijušais ASV aizsardzības ministra vietnieks politiskos jautājumos Džeimss Millers ir paziņojis, ka mazākas jaudas kodolieroču esamība arsenālā ļaus samazināt civiliedzīvotāju upuru skaitu to izmantošanas gadījumā.

"Izklausās ciniski, jo tulkojumā normālā valodā tas nozīmē, ka ASV administrācijai tuvi amerikāņu speciālisti uzskata jaunu aviobumbu pielietošanu par ticamu un pieļaujamu," — paskaidrojis Uļjanovs.

"Tieši tas ir galvenais risks, kas saistīts ar to, ko Vašingtona dēvē par vienkāršu modernizāciju. Kārdinājums pielietot šādus ieročus īpašos apstākļos var būtiski palielināties. To apliecina arī neatkarīgie amerikāņu eksperti," — sarunā ar "Kommersant" žurnālistu secinājis KF ĀM pārstāvis.

Ziņu lente
0