Krievijas Interpols izsludina Hodorkovski starptautiskajā meklēšanā

© Sputnik / Vasiliy Prokopenko / Pāriet pie mediju bankasМихаил Ходорковский
Михаил Ходорковский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Interpola tīmekļa vietē Hodorkovskis vēl nav iekļauts meklēto personu bāzē. Pagājušā gada beigās tiesa Maskavā pieņēma lēmumu par JUKOS bijušā līdzīpašnieka aizmugurisku arestu.

RĪGA, 10.feb — Sputnik. Bijušais JUKOS līdzīpašnieks Mihails Hodorkovskis ir izsludināts starptautiskā meklēšanā lietā par Ņeftejuganskas mēra Vladimira Petuhova slepkavību, ziņo Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

Izmeklēšanas komiteja, kas nodarbojas ar šo krimināllietu, bijušo JUKOS vadītāju izsludināja starptautiskā meklēšanā jau 2015. gada decembrī. Pašlaik Hodorkovska meklēšana izsludināta Interpola ietvaros. Pagājušā gada beigās tiesa Maskavā pieņēma lēmumu par JUKOS bijuša līdzīpašnieka aizmugurisku arestu.

Vēlāk ieceltā advokāte šo lēmumu pārsūdzēja. Naftas giganta bijušajam vadītājam tas šķita amizanti: "Ir tik patīkami vērot, kā vara strīdas pati ar sevi."

Interpola tīmekļa vietē Hodorkovskis vēl nav iekļauts meklēto personu bāzē. Centrālais birojs parasti automātiski izsniedz aresta atļauju saskaņā ar nacionālo biroju nosūtītajiem dokumentiem, izņemot gadījumus, ja jautājums par noteiktas personas iekļaušanu meklēto personu sarakstā tiek nodots neatkarīgas komisijas izskatīšanā, ņemot vērā informāciju par kriminālvajāšanas politisko raksturu.

Saskaņā ar izmeklēšanas versiju, 1998.-1999. gg. Hodorkovskis, būdams naftas kompānijas akcionārs un valdes priekšsēdētājs, uzdeva padotajiem – kompānijas darbiniekiem Ņevzļinam un Pičuginam, kā arī citām personām veikt Ņeftejuganskas mēra Vladimira Petuhova un uzņēmēja Vjačeslava Ribina slepkavību.

Markins norādīja, ka izmeklēšanai ir skaidrs: šie noziedzīgie darījumi veikti ar savtīgiem motīviem.

RIA Novosti ziņo: Hodorkovska preses sekretāre Kille Pispanena paziņoja, ka Hodorkovskis nepievērsīs uzmanību paziņojumiem par meklēšanu. Uz jautājumu par to, vai Hodorkovkskis lūgs politisku patvērumu kādā valstī, Pispanena atgādināja, ka pirms trim mēnešiem, kad viņam tika uzdots šis jautājums, Hodorkovskis atbildējis, ka padomāšot par to.

"Viņš teica, ka padomāšot, tātad tagad viņš domā. Es neuzskatu, ka Izmeklēšanas komiteja varētu paātrināt šo procesu," – piebilda Hodorkovska preses sekretāre.

"Normāli attīstītās, demokrātiskās valstīs tiesu sistēma ir neatkarīga. Atšķirībā no mūsu tiesu sistēmas, viņi paši pieņem lēmumus. Tāpēc cerēsim, ka viņi (Interpola CB Lionā – piez.) ņems vērā visas šīs lietas nianses," – viņa uzskata.

Ziņu lente
0