Socioantropologs: cilvēkus nogurdina nevis ierobežojumi, bet nenoteiktība

© Sputnik / Sergey MelkonovЛюди стоят в очереди на прививку от COVID-19 в Риге
Люди стоят в очереди на прививку от COVID-19 в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 15.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā spēkā esošie ierobežojumi nenogurdina cilvēkus tik lielā mērā, kā valdības haotiskās darbības, uzskata eksperti.
RĪGA, 15. maijs — Sputnik. Cilvēki ir noguruši nevis no ierobežojumiem Covid-19 izplatības samazināšanai, bet gan no neskaidrības, paziņoja socioantropologs Klāvs Sedlenieks intervijā programmai "Šodienas jautājums"  LTV.
Saeimā valda uzskats, ka cilvēkus nogurdinājuši ar Covid-19 saistītie ierobežojumi, viņi vēlas pastaigāties un sēdēt kafejnīcas terasē. Pie tam nevienam pētniekam vai ekspertam jautājums par šo tēmu nav uzdots.
Министр здравоохранения Латвии Даниэль Павлютс - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Pavļuts: viena nāve un 60 "blaknes" pēc vakcīnas saņemšanas Latvijā
Sedlenieks konstatēja, ka aptaujas liecina pavisam par citādu ainu: uz jautājumu, vai pietiks spēka ievērot ierobežojumus, tikai 12% respondentu atbildēja, ka viņiem vairs nav spēka, bet 80% atbildēja, ka retāk kaut kur dodas un retāk tiekas ar citiem cilvēkiem. Pētnieks konstatēja: cilvēkus nogurdinājušas ziņas par Covid-19, viņi dusmojas un ir neapmierināti par nenoteiktību.
Pēc viņa domām, problēmu rada tas, ka valdības un deputātu lēmumi ne vienmēr ir saprotami. Kā piemēru viņš minēja, ka valdība neievēro tā saucamo luksofora principu – četru epidemioloģisko rādītāju grupas, saskaņā ar kurām tiek ieviesti ierobežojumi.
Zinātnieks norādīja, ka rodas iespaids: katrs jaunais lēmums tiek pieņemts pēc acumirklīgām pārrunām.
Arī Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs Ģirts Briģis arī piekrita tam, ka ekspertu viedoklis netiek noskaidrots vai ņemts vērā. Viņa ieskatā Covid-19 izplatības pieaugums liecina par to, ka nav iemesla mīkstināt ierobežojumus. Terašu atvēršanu pretēji valdības lēmumam, viņš nosauca par populismu.
Viņš atgādināja, ka iespējama tāda pati situācija kā Indijā, kur nav vietu slimnīcās, nav skābekļa, un tas jāpērk melnajā tirgū.
Ziņu lente
0