Viena aptieka 500 metru rādiusā: jauni Veselības ministrijas kritēriji

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasФармацевт в аптеке
Фармацевт в аптеке - Sputnik Latvija, 1920, 08.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrijā cer, ka jauni izvietojuma kritēriji ļaus izvairīties no aptieku koncentrācijas ekonomiski izdevīgajās vietās un stimulēs īpašniekus atvērt tos arī mazāk apdzīvotās vietās.
RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Veselības ministrija ir izstrādājusi grozījumus, saskaņā ar kuriem 500 metru rādiusā ap strādājošu aptieku nevarēs atvērt jaunas aptiekas, bet mazākās apdzīvotās vietās drīkstēs atvērt tikai vienu aptieku, raksta LSM.
Darbs pie jauniem aptieku kritērijiem sākās jau 2019. gadā. VM skaidroja, ka izmaiņas ir nepieciešamas, jo lielo aptieku tīklu izaugsme sekmē atsevišķu tirgus dalībnieku dominēšanu un to ietekmes palielināšanos. Veselības ministrija piefiksēja lielo aptieku tīklu manipulatīvo darbību, šo problēmu atzina arī Augstākā tiesa. Grozījumi tika izstrādāti, lai nodrošinātu godīgu konkurenci, kā arī uzlabot aptieku tīkla pieejamību iedzīvotājiem.
Люди стоят в очереди на прививку от COVID-19 в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2021
Esiet atbildīgi: Veselības ministrija vēršas pie vakcinējamajiem
Plānots, ka turpmāk apdzīvotās vietās, kur iedzīvotāju skaits ir 2500 vai mazāks, varēs izvietot tikai vienu vispārēja tipa aptieku. Pašlaik daudzviet ar mazāk nekā 2500 iedzīvotāju nav nevienas aptiekas, jo esošais regulējums pieļauj iespēju šādā vietā atvērt aptieku arī konkurentam, "kas neizbēgami novestu pie rentabilitātes zuduma".
Turklāt jaunu aptieku nedrīkst atvērt 500 metru rādiusā ap jau strādājošu aptieku. 500 metru attāluma kritērijs nebūtu jāievēro vienīgi ar nosacījumu, ja aptieka tiek pārvietota vienā ēkā, ja pārvietošana nav tālāka par 50 metriem vai aptieka tiek atvērta vai pārvietota uz slimnīcu.
Veselības ministrija uzsver, ka izmaiņas nekādi neietekmēs jau esošās aptiekas, jo grozījumi attieksies tikai uz tām aptiekām, ko plānots atvērt nākotnē.
Ziņu lente
0