Trīspadsmit ledusskapji: Latvija varēs uzglabāt divus miljonus vakcīnas devu

© AFP 2023 / JEAN-FRANCOIS MONIERВакцина от COVID-19 производства компании Pfizer
Вакцина от COVID-19 производства компании Pfizer - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakcīna "Pfizer/BioNTech" ir pārvadāšanai un uzglabāšanai ļoti sarežģīts preparāts, līdz šim Latvijā to izmantoja tikai lielajās slimnīcās.
RĪGA, 13. aprīlis - Sputnik. Vakcīna "Pfizer/BioNTech" jāuzglabā īpašās saldētavās apmēram -70°C temperatūrā, taču tas netraucēs tai kļūt par pamata vakcīnu Latvijā, ziņo LTV7 programma "Punkti virs i".
Tieši nepieciešamība "supersaldētavās" tika izvirzīta kā viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Veselības ministrijas "neformālā ekspertu grupa" novembrī nolēma pasūtīt tikai astoto daļu no Latvijai piedāvāto "BioNTech/Pfizer" devu apjoma Eiropas iepirkumu ietvaros.
Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2021
Dzīvās rindas eksperimenta rezultāti masveida vakcinācijas centros Rīgā
Tolaik Veselības ministrija izdarīja likmi uz uzglabāšanas ziņā vienkāršāku "AstraZeneca" preparātu. Tomēr šī vakcīna tika atļauta ES tikai janvāra beigās, martā tās lietošana tika pārtraukta uz iespējamo blakusparādību izmeklēšanas laiku, bet pēc tam "AstraZeneca" paziņojusi Eiropas Komisijai, ka arī aprīlī - jūnijā neizpildīs piegādes plānu (janvārī - martā ražotājs nodrošināja tikai trešdaļu no solītā, otrajā ceturksnī piegāžu apjoms samazināsies līdz aptuveni 40%).
Turklāt Latvija, visticamāk, papildus saņems aptuveni 400 000 vakcīnas "BioNTech/ Pfizer" devu un atradīs vietu to uzglabāšanai. Kā pastāstīja Veselības ministrs Daniels Pavļuts, gada sākumā Latvijā bija 12 ledusskapji, kas spēja nodrošināt piemērotu temperatūru.
"Nosacīti runājot, miljonu "Pfizer" devu mēs varam uzglabāt sistēmas ietvaros. Tās ir lielās slimnīcas, tas ir Donoru centrs, ir arī papildu iespējas. Tolaik Latvijā mēs varējām uzglabāt divus miljonus devu. Taču mēs negrasāmies glabāt divus miljonus devu. Mēs gatavojamies ar tām vakcinēt" norādīja Pavļuts.
Очередь в секонд-хенд в Риге в субботу, 10 апреля - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2021
Ušakovs: rīdzinieki drūzmējas rindās pēc apģērba, ignorējot vakcīnu
Viņš piebilda, ka kopš tā laika šādu ledusskapi iegādājusies, piemēram, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca.
"Pēc atsaldēšanas "Pfizer/BioNTech" vakcīnu var uzglabāt, ja nemaldos, līdz 5 dienām parastajā medicīniskajā ledusskapī – temperatūrā no -2 līdz -8°C grādiem. Loģistikai "Pfizer/BioNTech" ir sarežģītāks preparāts, to mēs līdz šīm izmantojām pārsvarā lielākajās slimnīcās. Taču šo vakcīnu varētu arī izmantot lielajos vakcinācijas centros. Mēs redzēsim, kā tas viss notiks.
Līdz aprīļa beigām mums būs arī "Jansson", to reģistrējuši pavisam nesen, būs papildu "Pfizer/BioNTech" devas, arī "Moderna" nāk lielākos daudzumos nekā iepriekš. Un, protams, turpmāk saņemsim tāpat "AstraZeneca", ko izmantosim pēc iespējas," paziņoja Pavļuts.
Sākot ar 12. aprīli, Latvijā sāka vakcinēt pedagogus, kā arī pirmsskolas, speciālās un vispārējās izglītības iestāžu darbiniekus, kuri ir ciešā kontaktā ar bērniem. Pārējo izglītības sistēmas darbinieku vakcinācija pret Covid-19 var sākties 3. maijā.
Ziņu lente
0