Pirmo reizi Latvijā: SARS-CoV-2 mutācija ietekmē vakcīnas iedarbību

© Sputnik / Алексей Майшев / Pāriet pie mediju bankasЭкспресс-тестирование на COVID-19
Экспресс-тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 22.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki Latvijā reģistrējuši pirmo gadījumu – koronavīrusa mutācija nav ļāvusi vakcīnai iedarboties vakcinēta pacienta organismā.

RĪGA, 22. marts — Sputnik. Saskaņā ar Biomedicīnisko pētījumu centra datiem, Latvijā pirmo reizi fiksēti gadījumi, kuros koronavīrusa mutācija ietekmējusi vakcīnas iedarbību, vēsta Rus.tvnet.lv.

Pētījumu centra Zinātniskās padomes vadītājs Jānis Kloviņš paskaidroja, ka BMC izanalizējis vairāk nekā divu tūkstošu pacientu vīrusa genomu, ieskaitot cilvēkus, kuri inficējušies ar Covid-19, neskatoties uz vakcīnu.

Kloviņš atzīmēja: ja pacients inficēts ar Covid-19 standarta variantu, pat saslimis pirms vakcīnas, viņš nepārciestu slimību tik smagi.

Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2021
Latvijā sācis izplatīties jauns koronavīrusa štamms no Ugandas

Mutācija, kas nepakļaujas vakcīnas ietekmei, reģistrēta četros paraugos no vairāk nekā diviem tūkstošiem. Pie tam īpašu uzmanību pētnieki pievērsa gadījumiem, kad vakcinētā persona inficējusies ar Covid-19 pat pēc abu vakcīnas devu saņemšanas.

Zinātnieki fiksējuši tādas Covid-19 mutācijas, kas veicina vīrusa izplatību, kā arī tādas, kas novērš antiķermenīšu veidošanos.

BMC zinātniskais līdzstrādnieks pastāstīja, ka vīruss adaptējas un attīstās. Tas mainās aptuveni reizi divās nedēļās.

Atgādināsim, ka īpašu uzmanību pētnieki pievērš SARS-CoV-2 "Lielbritānijas", "Kalifornijas", "Dienvidāfrikas", "Brazīlijas", "Nigērijas" štammi.

"Dienvidāfrikas" un "Brazīlijas" štammi Latviju vēl nav sasnieguši.

"Nigērijas" štamms, par laimi, pagaidām ir ļoti rets. Tomēr zinātnieki to jau reģistrējuši Itālijas ziemeļos, Lombardijā. Speciālisti uzskata, ka šis štamms nes īpašu risku – pastāv iespēja, ka to nespēs pārvarēt neviena no jau esošajām vakcīnām.

Ziņu lente
0