Vēsturnieks aicina aizliegt organizāciju "Daugavas vanagi"

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasДиректор фонда "Историческая память", научный сотрудник Института российской истории Российской академии наук РАН Александр Дюков
Директор фонда Историческая память, научный сотрудник Института российской истории Российской академии наук РАН Александр Дюков - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieši "Daugavas vanagi" katru gadu organizē Rīgā bijušo Waffen SS leģionāru un viņu atbalstītāju gājienu.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Pārskatu "Bendes pensijā. Nacistiskie noziedznieki no Latvijas CIP dienestā" šonedēļ publicēja "Rossija Segodņa". Dokumentā atzīmēta organizācijas "Daugavas Vanagi" loma, kā amerikāņu izlūkdienesta galvenajiem aktīviem Latvijas virzienā.

Organizācija "Daugavas vanagi" jāatzīst par ekstrēmisku un jāaizliedz Krievijā, paziņoja viens no pārskata autoriem, fonda "Vēsturiskā atmiņa" direktors, vēsturnieks Aleksandrs Djukovs.

Vēsturnieks norādīja, ka "Daugavas vanagi", kurā darbojās gan nacistu noziedznieki, gan CIP aģenti pastāv arī tagad. Organizācija ne vien nav pazudusi, turpretī to aktīvi atbalsta Latvijas varas.

"Ar "Daugavas vanagu" pārstāvjiem tiekas gan esošais ārlietu ministrs, gan militārpersonas. Pirms pieciem gadiem pasākumā par godu šīs institūcijas 75. jubilejai piedalījās Saeimas priekšsēdētāja. "Daugavas vanagu" mājaslapā ir esošā Latvijas prezidenta ieraksts ar pateicību par palīdzību vēlēšanu kampaņā," stāsta Djukovs.

Saiste starp "Daugavas vanagiem" un mūsdienu Latvijas varas iestādēm ir ārkārtīgi stipra, norāda eksperts. Organizācija pastāv un, tāpat kā agrāk, nodarbojas ar nacistisko noziedznieku attaisnošanu un glorifikāciju: tieši "Daugavas vanagi" katru gadu organizē pasākumus par godu SS leģionāru piemiņai 16. martā."

"Ir jāizskata jautājums par iespēju aizliegt "Daugavas vanagu" darbību Krievijā, jo šī organizācija glorificē un attaisno nacistiskos noziedzniekus, turklāt nav nekādu šaubu, ka tā sniedz savu ieguldījumu neonacistisko noskaņojumu izaugsmē, pie tam ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Šī organizācija ir jāaizliedz Krievijā, jo tā ir ekstrēmiskā" uzsvēra Djukovs.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Viedoklis
Atmaskojot Solovjovu, Latvija atmaskojusi sevi: nacistu līdzskrējēji izrādījušies svētuļi

Organizāciju "Daugavas vanagi" nodibināja pēc Otrā pasaules kara karagūstekņu nometnē Beļģijā veidoja bijušie SS  leģionāri no Latvijas. Organizācijas centrs atradās Minsterē, Rietumvācijā, tās filiāles – 12 rietumvalstīs, arī ASV, Anglijā un Kanādā. Organizācijā bija aptuveni 130 vietējās nodaļas, kas apvienoja vairāk nekā 9 tūkstošus cilvēku. Pēc tās iniciatīvas Rīgā ik gadu kopš 1994. gada 16. marta, izņemot divus pēdējos gadus, notiek bijušo Waffen SS leģionāru un to atbalstītāju gājiens.

Maskava jau vairākkārt ir nosodījusi Latvijas valdības ciniskos mēģinājumus atainot leģionārus par latviešu tautas "brīvības aizstāvjiem" un "traģēdijas upuriem".

Дюков призвал запретить организацию "Даугавас ванаги" как экстремистскую
Ziņu lente
0