Sievietēm Latvijā ir problēmas ar laiku un algu: LBAS vērsās pie ministriem

© AFP 2023 / MARCO LONGARIЖенщина с пустым кошельком
Женщина с пустым кошельком - Sputnik Latvija, 1920, 09.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā sievietēm grūti atrast vidusceļu starp darbu un personīgo dzīvi: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība nosūtījusi vēstuli premjeram Krišjānim Kariņam un labklājības ministrei Ramonai Petravičai.

RĪGA, 9. marts — Sputnik. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicina Latvijas premjeru Krišjāni Kariņu un labklājības ministri Ramonu Petraviču pievērst uzmanību vienai no galvenajām sieviešu problēmām, ziņo Bb.lv.

Starptautiskajā sieviešu dienā LBAS uzrakstīja vēstuli ministriem, kurā valdība aicināta pievērsties sieviešu darba un privātās dzīves līdzsvara risinājumiem.

Arodbiedrība uzsver, ka šī problēma skar sieviešu tiesības. Jo Latvijā darba un privātās dzīves līdzsvara indeksa kopējā vērtība ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā — šajā aspektā Latvija ierindojas 36.vietā 40 valstu vidū.

Пивные бутылки - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2021
Mājās vienatnē vai tiešsaistē: puse Latvijas iedzīvotāju mēdz regulāri lietot alkoholu

Turklāt, saskaņā ar Eurofound pētījumu, 47% Latvijas iedzīvotāju pavada darbā pārāk daudz laika, tāpēc viņiem ir grūtības ar ģimenes pienākumu pildīšanu.

Kāpēc Latvijas iedzīvotāji ir spiesti lielāko daļu dzīves pavadīt darbā? Tas notiek zemo algu dēļ, jo šajā aspektā Latvija ievērojami zaudē salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm.

Proti, cilvēkiem ir daudz jāstrādā, lai nodrošinātu pienācīgu dzīvi.

Turklāt arodbiedrība norāda, ka sievietes ir atbildīgas ne tikai par bērniem, bet arī par citiem ģimenes locekļiem, piemēram, par vecākiem. Pie tam, ņemot vērā novecošanas indeksu, turpmāko gadu laikā arvien lielākā mērā pieaugs cilvēku iesaistīšanās pakāpe savu hroniski slimo radinieku aprūpē. Tāpēc valstij ir jāpiedāvā atbalsta instrumenti šādās situācijās.

LBAS uzskata, ka ir jāuzsāk diskusija par bērnu kopšanas atvaļinājuma, tēva atvaļinājuma instrumentu efektivitāti un saslimušu ģimenes locekļu aprūpes iespējām, kā arī darba un atpūtas laika balansa īstenošanas instrumentiem Latvijā.

Ziņu lente
0