Eksperts izteica prognozi par to, kad gaidāma tūrisma atsākšana Latvijā un Eiropā

© фото из личного архиваГенеральный директор российского туроператора "Дельфин" Сергей Ромашкин
Генеральный директор российского туроператора Дельфин Сергей Ромашкин - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības valstīm jāizstrāda vienota pieeja valstu robežu atvēršanai un tūrisma atsākšanai, piemēram, atļaut iebraukšanu vakcinētiem tūristiem vai cilvēkiem ar negatīvu Covid-19 testu.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Tūrisma bizness Latvijā tika pamests likteņa varā, uzskata tūrisma operatora Tez Tour Latvia vadītājs Konstantīns Paļgovs. Pēc viņa teiktā, nozares pārstāvji Latvijā nesaprot varas iestādes mērķus attiecībā uz ierobežojumiem tūrisma nozarē. Paļgovs uzsvēra, ka tūrisma nozare nevar pastāvēt tādā nenoteiktībā, un nosodīja varas iestāžu attieksmi pret biznesu, kurš, pēc viņa vārdiem, rada līdz 10% darba vietu un veido 4% no Latvijas IKP.

Ir skaidrs, ka tūrisma nozares atjaunošanai nepieciešams daudz laika un nevar būt ne runas par šo gadu, paziņoja Sputnik Latvija tūrisma uzņēmuma "Deļfin" vadītājs Sergejs Romaškins.

"Runāt varētu par atjaunošanu ne agrāk kā 2022. -2023. gadā. Šāda aizkavēšanās vedīs ne tikai pie kolosāla krituma, bet arī pie atsevišķu nozares dalībnieku bankrotēšanas, jo divu gadu ilgus ierobežojumus praktiski nav iespējams pārdzīvot," norāda Romaškins.

Viņš atzīmēja, ka vairākās Eiropas valstīs valdība izmaksā bezdarbnieka pabalstu tūrisma jomas pārstāvjiem.

"Tūrisma biznesā algas veido lielu daļu no uzņēmuma izdevumiem, pārējais iet objektu infrastruktūras, piemēram, viesnīcu vai viesu namu uzturēšanai. Atsevišķās valstīs šiem mērķiem piešķir valsts subsidētos kredītus, taču jāsaprot, ka nav jēgas ņemt kredītu, ja nozare neatsāks darbu," brīdināja Romaškins.

Pēc eksperta vārdiem, Eiropas Savienības valstīm būtu jēdzīgi vienlaikus atvērt savas robežas.

Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2021
Igaunija aicināja Latviju izveidot kopīgu "Covid pass"

"Neviena valsts negrib palikt rindas galā, kad uzsāks pieņemt tūristus. Latvijai Krievijas tūristi ir pat svarīgāki, nekā skandināvi, bet pagaidām mēs neredzam nekādu kustību šajā jomā. Runā daudz, parādās kādi datumi un reglamenti... Jābūt vienotai pieejai, piemēram, atļaut ieceļošanu vakcinētiem tūristiem vai cilvēkiem ar izziņu par negatīvu Covid-19 testu," noradīja Romaškins.

Iepriekš Latvijas tūrisma biznesa pārstāvji brīdināja, ka nozare var iziet uz pirmskrīzes rādītājiem tikai 2023. -2024. gadā, bet vairums kompāniju līdz šim brīdim vienkārši nenodzīvos. Pēc viņu vārdiem, kritums nozarē sasniedz 100%, un uzņēmēji vienkārši nesaprot, kā turpināt darbu šādos apstākļos.

Ромашкин обозначил сроки восстановления туризма в Латвии
Ziņu lente
0