Pensionāriem piešķirs 100 miljonus eiro, bet pabalstus saņems ne visi: kādi ir varianti

CC BY-SA 2.0 / Comrade King / Four pretty birds on a rowПожилые женщина на сидят скамейке, архивное фото
Пожилые женщина на сидят скамейке, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Simt miljoni eiro - par šādas summas izmaksu sabiedrības grupām, kurām būtu nepieciešams atbalsts, vienojās koalīcijas partijas.

RĪGA, 24. februāris — Sputnik. Valdošā koalīcija ir vienojusies novirzīt vēl 500 miljonus eiro pabalstiem un infrastruktūras projektiem, no šīs summas 100 miljonus plānots novirzīt pensionāru un invalīdu atbalstam, taču par precīziem kritērijiem šādas palīdzības piešķiršanai politiķi tā arī nav vienojušies, raksta laikraksts Diena.

Budžeta programmai "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tiks piešķirti vēl 500 miljoni eiro, paziņoja pēc koalīcijas sēdes premjerministrs Krišjānis Kariņš. Pēc viņa vārdiem, 200 miljoni eiro ir paredzēti ģimenēm ar bērniem, vēl 100 miljonus eiro plānots piešķirt citām iedzīvotāju grupām, kurām būtu nepieciešams atbalsts, 200 miljonus eiro paredzēts novirzīt infrastruktūras attīstībai.

Жительница Лудзы с собачкой - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Naudu no helikoptera neizmētās: Petraviča par pabalstu izmaksām pensionāriem

Pēc labklājības ministres Ramonas Petravičas prognozēm, pabalstus varētu izmaksāt jau aprīlī, bet vēl jāsaskaņo detaļas.

Iespējamā 200 eiro vienreizējā pabalsta izmaksa vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem ir apspriesta jau iepriekš, jautājums ir, vai šāds pabalsts jāpiešķir visiem vai tikai tiem, kuriem pensija ir zemāka par noteikto slieksni. Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji piedāvāja izmaksāt 250 eiro bez jebkādiem ierobežojumiem - tā būs lētāk un ātrāk, jo tādējādi nebūs jāapmaksā papildu administrēšana.

Pēc Petravičas vārdiem, ja dažādām iedzīvotāju grupām pabalsta apjoms atšķirsies, varētu rasties administrēšanas problēma. Arī pabalsta saņēmēju-pensionāru skaits var tikt ierobežot, jo pagaidām šiem mērķiem ir piešķirti 100 miljoni eiro, bet, lai samaksātu visiem, kas ietilpst šajās mērķa grupās, nepieciešami 115 miljoni eiro. Vēl 4 miljoni ir nepieciešami pabalstu izmaksai invalīdiem, kuriem nepieciešama īpaša aprūpe.

Пенсионеры - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2021
Latvijā rosināts izmaksāt pensionāriem un invalīdiem vienreizēju 200 eiro pabalstu

Paskaidrojot, kāpēc nav pieņemts galīgais lēmums par pabalstu izmaksas apmēru un nosacījumiem, premjers Krišjānis Kariņš atgādināja, ka bijušas jau divas Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sēdes ar sociālo partneru piedalīšanos, kurās apsprieda palīdzības piešķiršanu trūcīgajiem.

"Labklājības ministrijai ir redzējums, kā naudu iespējams sadalīt, bet vērts ieklausīties sociālajos partneros, vai to var uzlabot," sacīja Kariņš.

Valdības vadītājs atzīmēja, ka visi līdzekļi, kas šobrīd tiek ieguldīti ekonomikā, tie ir aizņēmumi. "Tāpēc mēs skatāmies, lai līdzsvarotu pabalstus un arī naudu, kas tēmēta ilgtermiņā ekonomikas izaugsmei un konkrēti nodarbinātībai," uzsvēra premjers.

Ziņu lente
0