Frizieri un kosmetoloģi nolēma vērsties Satversmes tiesā

© Sputnik / Sergey MelkonovБиоревитализация – косметологический процесс, основанный на инъекционном введении гиалуроновой кислоты
Биоревитализация – косметологический процесс, основанный на инъекционном введении гиалуроновой кислоты - Sputnik Latvija, 1920, 13.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājuši jau 11 mēneši, kopš skaistuma nozares speciālistu darbība tika vai nu ierobežota, vai pilnībā apstādināta, kas noveda pie nevienlīdzīgas un netaisnīgas attieksmes.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija (LSSA) un Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA) pieņēma lēmumu vērsties Satversmes tiesā ar sūdzību par valdības rīcību, ziņo LSM.lv.

Saskaņā ar 2020. gada 9. novembra Ministru kabineta rīkojumu valstī izsludināts ārkārtējās situācijas režīms, kas aizliedz sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus. Šobrīd ārkārtējais režīms ir pagarināts līdz 2021. gada 6. aprīlim, proti, aizliegums ir spēkā jau trīs mēnešus.

Международная выставка Baltic beauty - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2021
Policija nemedīs frizierus un manikīra meistarus: Rīgai nav resursu

Paziņojumā atgādināts, ka pandēmija sākusies 2020. gada martā, un jau 11 mēnešu laikā skaistuma industrijas speciālistu darbība vai nu tikusi vispār apstādināta, vai viņiem nācies strādāt stingru ierobežojumu apstākļos, kas noveda pie nevienlīdzīgas un netaisnīgas attieksmes.

Tas arī noveda pie tā, ka nozarē strādājošās sievietes, tostarp vientuļās mātes, ilgu laiku paliek bez pietiekošiem iztikas līdzekļiem, jo 2020. gada novembrī un decembrī vidējais izmaksātā pabalsta apmērs skaistuma industrijā nepārsniedza 300 eiro.

Lēmums par skaistuma pakalpojumu sniegšanas aizliegumu ticis pieņemts bez sarunām un konsultācijām ar nozares pārstāvjiem, bez ārkārtējās situācijas laikā pagājušā gada pavasarī gūtās pieredzes izvērtēšanas, bez iespējas nozares pārstāvjiem atstāvēt savus uzskatus un priekšlikumus par to, kā organizēt darbu.

"Tā kā lielākā daļa skaistumkopšanas speciālistu kā nodokļu maksāšanas veidu ir izvēlējušies patentmaksu vai ir saimnieciskās darbības veicēji, nav bijis iespējams izmantot apmaksātus atvaļinājumus un darbsnespējas lapas, kā arī iegūt citus atvieglojumus, kas būtu iespējami ārkārtējā stāvokļa laikā. Gaidīt un cerēt, ka mūsu valdība sapratīs un aizstāvēs skaistumkopšanas nozares speciālistus un viņu tiesības uz cieņpilnu dzīvi, acīmredzami ir bijis naivi, un arī turpmāk gaidīt un cerēt vairs nav pamata," teikts paziņojumā.

Начальник Рижской муниципальной полиции Юрис Лукасс - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2021
Vai drīkst iziet uzpīpēt pie mājas: policijas šefs stāsta par "komandanta stundu"

Pašlaik notiek nepieciešamo dokumentu sagatavošana prasības iesniegšanai.

Tāpat asociācijas vērsīsies Konkurences padomē, norādot uz konkurenci kropļojošu apstākļu radīšanu, jo nozarei nav skaidrs, kāpēc skaistumkopšanas pakalpojumus sniedz lielās ārstniecības iestādes, apejot liegumu, bet to aizliegts darīt ārstniecības personām ar līdzvērtīgu kvalifikāciju skaistumkopšanas salonos un privātajās praksēs.

Kā ziņoja Ekonomikas ministrijā, pašlaik tiek apspriests jautājums par nepieciešamo skaistumkopšanas pakalpojumu atjaunošanu. Šonedēļ ministrija apspriedīs sagatavotos priekšlikumus ar skaistumkopšanas industrijas pārstāvjiem, bet nākamnedēļ iepazīstinās ar tiem valdību.

Ziņu lente
0