Tiešā tirdzniecība ir aizgājusi: kāpēc veikalos nav Latvijas liellopu steiku

© Sputnik / Alexey Danichev / Pāriet pie mediju bankasХозяйство по выращиванию мясного крупного рогатого скота
Хозяйство по выращиванию мясного крупного рогатого скота - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liellopu audzētāji no Gulbenes novada pandēmijas laikā cenšas atrast jaunus noieta tirgus, iepriekš viņu galvenie klienti bija restorāni.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Gulbenes novada Druviešu pagasta lopkopji Ginta un Ivo Tammes audzē gaļas liellopus. Viņi pastāstīja Latvijas Radio, kā rīt viņu bizness un kā izdzīvot pandēmijas laikā, ziņo Rus.lsm.lv.

Fermeri pastāstīja, ka pandēmijas periodā viņu ienākumi ir samazinājušies par trešdaļu. Galvenais ir tas, ka galvenais liellopu gaļas patērētājs bija restorāni, no kuriem lielākā daļa pašlaik nestrādā pat līdzņemšanai. Vienlaikus uzpircēji samazināja iepirkuma cenas.

Turklāt pēc lauksaimnieku vārdiem, liellopu gaļas pārdošanai Latvijā traucē "padomju laiku stereotipi", ka uz kautuvi nosūta tikai vecas noslauktas govis. Taču tā nav. Uzņēmēji uzsver, ka liellopu gaļa ir veselīga un garšīga.

Рабочие собирают урожай капусты - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2020
ES pieņēma jaunus agrārās reformas nosacījumus: Latvijas fermas kļūs ekoloģiskākas

Turklāt fermeri pievērš uzmanību tam, ka kaut tirdzniecības tīklos var nopirkt liellopu gaļas steikus, bet tie nebūs no vietējiem ražotājiem, bet no Polijas vai Argentīnas.

Uzņēmēji atzīmēja, ka, kaut viņu ienākumi samazinājušies, izsolē viņiem paveicies izdevīgi iegādāties ''Šarolē'' šķirnes govis. Tikmēr fermeriem ir jānosedz kredīti, tātad "jāsavelk jostas ciešāk" un attīstīties pagaidām nesanāk.

Tiesa, savu darbu viņi negrasās pamest, uzskatot, ka šādam biznesam ir lielas perspektīvas.

Uzņēmēji, tapāt, atzīmē, ka sāk attīstīties tiešā tirdzniecība un cilvēki arvien biežāk brauc pie saimniekiem, lai nopirktu svaigu gaļu, arī katrā reģionā ir kāds, kas tirgo, un var pasūtīt piegādi.

Atgādinām, ka Eurostat, izvērtējot "koronakrīzes" sekas pārtikas ražotājiem, ziņoja, ka pirmā viļņa laikā - no aprīļa līdz jūnijam – eksporta kritums pārtikas produkcijai bija 8%, bet lauksaimniecības un zivju produkcijai attiecīgi 20% un 9%. Tika ziņots arī, ka nozares uzņēmumi "jau saskārušies ar likviditātes problēmām, jo tiem ir būtiski samazinājušies uzkrājumi savas darbības tālākai finansēšanai, ir apdraudēta to turpmāka pastāvēšana".

Ziņu lente
0