"Koronavīruss bez latviešu valodas neizplatās": Ušakovs par krievu telekanālu slēgšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovТелевизионный пульт и телевизор
Телевизионный пульт и телевизор - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa pandēmija radījusi jaunu krahu "krievu" jautājumā Latvijā – valsts neprot runāt ar krievvalodīgajiem, bet viņi tai netic, konstatēja Nils Ušakovs.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Bijušais Rīgas mērs, Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs negatīvi novērtēja Latvijas valdības soļus – krievvalodīgo telekanālu slēgšanu, it īpaši koronavīrusa pandēmijas radītās krīzes apstākļos. Pēc viņa domām, tie ietekmē valsts drošību. Savu viedokli viņš pamatoja savā lapā Facebook.

"Par epidēmiju vai vakcīnām Latvijas krievvalodīgajiem jāstāsta tikai latviešu valodā. Ja kāds kaut ko nav sapratis, pirmkārt, viņš pats ir vainīgs. Otrkārt, vīruss neizplatās bez valsts valodas zināšanām. Latvijā dzīvojošs krievs nekad nevarēs inficēt latvieti, ja neprot latviešu valodu. Šķiet, tā domā mūsu valdība," uzrakstīja Ušakovs.

Viņš atzīmēja: pateicoties epidēmijai redzams totālais krahs "krievu" jautājumā.

"Piemēram ņemsim katastrofālo starpību attieksmē pret vīrusu un vakcināciju. Vakcinēties gatavi vairāk nekā 55% latviešu un mazāk nekā 35% valsts krievvalodīgo iedzīvotāju. Es pašlaik nepiedāvāju apspriest attieksmi pret vakcīnām vai vakcīnu pretiniekiem.

Latvieši un krievvalodīgie dzīvo dažādās informatīvajās telpās – tas visiem ir labi zināms. Tas vienmēr ir bijis ļoti slikti, tas vienmēr ir kaitējis valsts attīstībai. Tomēr tādas krīzes apstākļos, kā pašlaik, tas ir nacionālās drošības jautājums, tas ir mūsu visu drošības jautājums.

Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2020
KF ĀM: ar izdomātu ieganstu Lietuva aizliedz Krievijas telekanālu

Valsts nespēj sarunāties ar valsts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, viņi netic valstij, neklausās tās teikto. Bet valsts vispirms slēdza ziņu dienestus krievu valodā privātajos un sabiedriskajos kanālos. Tagad sāk slēgt arī kanālus krievu valodā.

Kad no ētera sāks pazust populāri kanāli krievu valodā, krievvalodīgie nesāks skatīties LTV1 un klausīties LR1. Krievvalodīgie sāks skatīties savus iemīļotos kanālus ar citu tehnisko risinājumu palīdzību, piemēram, kartina.tv. Un vēl mazāk patērēs vietējo mediju produkciju.

Katrs valdības solis šajā krīzē tikai pasliktina stāvokli. Krievu valodā strādājošo kanālu slēgšana pašreizējos apstākļos novedīs tikai pie vēl lielākiem riskiem valsts drošībai.

Mums visiem nāksies pēc epidēmijas savest kārtībā gan veselības aprūpi, gan izglītību. Un risināt "krievu" jautājumu," piezīmēja Ušakovs.

8. februārī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome lēma aizliegt telekanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijas teritorijā no 15. februāra. Aizliegums būs spēkā vienu gadu. RTR retranslācijas ierobežošanas procedūru NEPLP sāka jau pērnā gada jūlijā, jo uzskata, ka programmā "60 minūtes" 2020. gada 10. jūlijā esot izskanējušas "naida runas" attiecībā pret Ukrainu.

В Саласпилсе в День освобождения узников нацистских концлагерей, 11 апреля 2019 - Sputnik Latvija, 1920, 12.06.2020
Politika
Saeima apstiprinājusi valodas kvotas TV. RTR pamata paketē nebūs

Iepriekš kompānija Tet informēja, ka pārtrauc lielāko Krievijas telekanālu – PBK (Krievijas Pirmā kanāla programmu retranslētājs Baltijas valstīs), "NTV Mir", "REN TV Baltija", "Kinokomedija" un "Kinomiks" retranslāciju. Retranslācija tika pārtraukta no 1. februāra. Iepriekš minēto kanālu vietā skatītājiem tikšot piedāvāti telekanāli LTV7, 1+2, 3+, "Mir", TVCi, "Dožd", UATV, "Zdorovoje TV", Eureka HD, "Pjatņica", Current Time, TV21.

Rīga kopā ar pārējām Baltijas galvaspilsētām regulāri cenšas ierobežot Krievijas mediju darbu. Krievijas ĀM jau atzīmēja, ka Baltijas valstu politiskais kurss – totālaa krievvalodīgo mediju cenzūra – ir pretrunā ar paziņojumiem par uzticību Eiropas vērtībām un pauž nievājošu attieksmi vārda un mediju brīvības pamatprincipiem.

Ziņu lente
0