Latvija uz gadu aizliegusi RTR retranslāciju valsts teritorijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЗнак запрета на экране телевизора
Знак запрета на экране телевизора - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 15. februāra telekanāla "Rossija RTR" retranslācija Latvijas teritorijā būs aizliegta, nolēmusi Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) savā sēdē pieņēmusi lēmumu no 15. februāra aizliegt RTR retranslāciju valsts teritorijā. Aizliegums būs spēkā vienu gadu. Par padomes lēmumu ziņoja tās direktors Ivars Āboliņš lapā Twitter.

"Mēs savu informatīvo telpu aizsargājām, aizsargājam un aizsargāsim," apgalvoja Āboliņš.

​RTR retranslācijas ierobežošanas procedūru NEPLP sāka jau pērnā gada jūlijā, jo uzskata, ka programmā "60 minūtes" 2020. gada 10. jūlijā esot izskanējušas "naida runas" attiecībā pret Ukrainu. Tagad, pēc tikšanās ar telekanāla un zviedru mediju regulatora (kanāls "Rossija RTR" reģistrēts Zviedrijā) pārstāvjiem NEPLP nolēmis uz vienu gadu aizliegt retranslāciju.

Latvijas mediju regulators jau iepriekš pieņēmis līdzīgus lēmumus: 2015. gadā un 2019. gadā tā retranslācija Latvijas teritorijā bija aizliegta uz trim mēnešiem, bet 2016. gadā – uz pusgadu. Pie tam 2020. gada vasarā Saeima pieņēma grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas aizliedz iekļaut "pārkāpēju" kabeļtelevīzijas operatoru pamata paketē.

Телевизионные пульты и телевизор - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
UNESCO apsolīja izvērtēt lēmumu par Krievijas telekanālu aizliegumu Latvijā

Krievija ir pārliecināta, ka Latvijas varasiestādes meklē ieganstus Krievijas telekanālu aizliegšanai un pūlas ierobežot Latvijas iedzīvotāju, pārsvarā – krievvalodīgo – piekļuvi alternatīviem informācijas avotiem. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova nosauca notiekošo par uzbrukumu vārda brīvībai un informatīvām represijām.

Pirms NEPLP lēmuma kabeļtelevīzijas operators Tet ziņoja, ka pārtrauc piecu Krievijas telekanālu retranslāciju. Lai arī formāli šis lēmums aizbildināts ar bažām pārkāpt sankcijas, privātās kompānijas lēmums iekļaujas valdības politikā ar mērķi izspiest krievvalodīgo apraidi.

Ziņu lente
0