"Pēc otrās devas bija elle zemes virsū": kas zināms par vakcīnu blaknēm

© Sputnik / Sergey MelkonovВакцинация в Первой городской больнице Риги
Вакцинация в Первой городской больнице Риги - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par blakusparādībām pēc vakcīnas koronavīrusa profilaksei Latvijā ziņojis nepilns 1% vakcinēto. Zināms tikai viens gadījums, kad pēc vakcīnas cilvēks saslimis ar Covid-19.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. No pērnā gada 28. decembra Latvijā sākās mediķu vakcinācija pret Covid-19, daudzi jau saņēmuši vakcīnas otru devu. Līdz 24. janvārim Zāļu valsts aģentūra saņēmusi 136 ziņas par blaknēm. Šajā periodā valstī vakcinēti 19 022 cilvēki, stāsta avīze Diena.

Открытие центра вакцинации в Нью-Йорке - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Veco ļaužu namā Spānijā konstatēts Covid uzliesmojums pēc Pfizer vakcīnas

ZVA saņemtas ziņas par zināmām un lietošanas instrukcijā norādītām Covid-19 vakcīnu iespējamām blakusparādībām, kā arī par negaidītu reakciju, piemēram, vemšanu, caureju un izsitumiem. Daļai vakcinēto zināmas blaknes bija jau pēc pirmās vakcīnas devas, bet izteiktākas - pēc otrās, vai arī blaknes radās tikai pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas. Visbiežāk minētie vispārēji simptomi: sāpes un tūska injekcijas vietā, nogurums un drebuļi. Novērotas arī sāpes ekstremitātēs, galvassāpes un reibonis, paaugstināta temperatūra un asinsspiediens. Lielākajā daļā ziņojumu norādīts, ka blaknes pēc 2-8 dienām ir pazudušas.

Pēc vakcinācijas ar preparātu Comirnaty blaknes sastopamas retāk, tomēr bijušas tādas parādības kā klepus, balss aizsmakums, izsitumi injekcijas vietā, diskomforts ausī, sāpes acīs, redzes traucējumi, trauksme, bezmiegs, karstuma viļņi vai perifērs vēsums. Pagaidām konstatēts arī viens gadījums, kad pacients saslimis, pirms sasniegts terapeitiskais efekts. Pēc Moderna vakcīnas visbiežāk novērotas sāpes injekcijas vietā, nogurums, drebuļi, slikta dūša, paaugstināta temperatūra un sāpes limfmezglos.

Pētījumi liecina, ka pēc otrās devas saņemšanas tādas reakcijas kā sāpes un pietūkums injekcijas vietā, nogurums, drudzis un muskuļu sāpes var izpausties biežāk.

Personiska pieredze

Starp mediķiem, kuri saņēmuši jau abas vakcīnas Comirnaty devas, ir Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģiskās nodaļas medmāsa Andra Reihmane. Viņa pastāstīja par saviem "iespaidiem".

''Patlaban jūtos labi un vēlos iedrošināt vakcinēties visus, jo, manuprāt, vienīgais veids, kas var mūs pasargāt, ir vakcīnas. Redzot, kas notiek slimnīcā, ir ļoti smagi. Ar Covid-19 saslimuši gan pacienti, gan darbinieki. Uzmanība nedrīkst zust ne mirkli, jo nezinām, kurā brīdī ir iespēja inficēties, lai arī tiek ievērota dezinfekcija, ir speciāls apģērbs,'' izdevumam stāstīja Reihmane.

Российская вакцина от COVID-19 Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Lancet publicējis "Sputnik V" pētījumu trešās fāzes rezultātus

Viņa atcerējās, ka pēc pirmās injekcijas bijis viegls reibonis, drebuļi, pēc pāris dienām sākuši sāpēt arī limfmezgli, bet viss ātri pārgājis.

''Pēc otrās devas bija elle zemes virsū. Pirmajā dienā bija tikai nelieli drebuļi un turpināju darbu. Injekcijas vieta nedaudz sāpēja un pietūka. Nākamajā dienā kļuva arvien grūtāk strādāt, sāpēja galva un pēcpusdienā temperatūra pakāpās līdz 38,8. Sāka ļoti sāpēt muskuļi, šķita, ka izjutu katru muskuli, locītavas kļuva stīvas, sāpēja arī limfmezgli – padusēs, zem žokļa, cirkšņos. Pietūka rokas un kājas, tāpēc izlikās, ka eju kā ar stampām. Trešajā dienā viss minētais pazuda, vienīgi saglabājās nespēks un pa reizei bija sirdsklauves," atcerējās medmāsa.

Reihmane atzina, ka viņai blaknes bijušas visnopietnākās, salīdzinot ar visiem kolēģiem. Par simptomiem viņa pastāstījusi ZVA.

Tomēr medmāsa uzskata, ka vakcinācija ir vajadzīga, un aicina iepazīties ar informāciju par preparātiem un to darbību.

Ziņu lente
0