Ne šis, ne tas: minimālā alga ir pacelta, tomēr joprojām ir šausmīgi maza

© Pixabay / schuldnerhilfeБедность, пустые карманы
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība vēlas pamudināt Latviju uzlabot strādājošo labklājības līmeni, bet Latvija pretojas.

RĪGA, 10. janvāris — Sputnik. Jaunais gads iezīmējies ar apaļu summu uz papīra minimālās algas saņēmējiem Lavijā – 500 eiro, stāsta Bb.lv.

Tomēr Saeimas Eiropas lietu komisijas pirmā sēde 2021. gadā bija veltīta Latvijas viedoklim par Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes ierosinājumiem direktīvā, kas paredz noteikt "adekvātu minimālo algu Eiropas Savienībā".

Būtiskas atšķirības

Patlaban minimālā atalgojuma apmērs ES būtiski atšķiras – lielākais ir Luksemburgā (2142 eiro), mazākais – Bulgārijā (286 eiro).

Монеты номиналом 1 евро на фоне банкнот номиналом 10 и 20 евро - Sputnik Latvija
No 2021. gada Latvijā samazināsies sociālās iemaksas: jauni noteikumi

Ar jauno minimālās algas apmēru Latvija atpaliek no Igaunijas (540 eiro) un Lietuvas (607 eiro), tomēr pietuvojusies Polijai (523 eiro). Protams, valstij vēl tālu no lielākajām ekonomikām Eiropā – Vācijas un Francijas, kur minimālā alga atbilstoši sasniedz 1584 un 1539 eiro.

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas datiem (ESAO) datiem, minimālā alga Latvijā sastāda 38% no vidējās.

Mēs atbalstām, tomēr...

Labklājības ministre Ramona Petraviča pauda vispārējo viedokli: Latvija atbalsta centienus mazināt strādājošo nabadzību, arī ar regulāru minimālās algas palielinājumu, tomēr vienlaikus pievērš uzmanību tam, ka strādājošo nabadzības mazinašanai svarīga ir arī sociālā nodrošinājuma sistēma un citi atbalsta mehānismi. Viņa piezīmēja, ka Latvija augstu vērtē sociālo partneru autonomiju, kā arī tiesības apspriest un noslēgt kolektīvos līgumus.

Латвиец читает журнал в поезде - Sputnik Latvija
Iznāca "kā vienmēr": viltīgā pensiju indeksācija

ES struktūru ierosinājumu Latvijai "lielā mērā atbilst". Tomēr iekļautie mehānismi rada bažas par to, ka netiek ņemtas vērā dažādas situācijas dalībvalstīs.

Šī tēze nepārprotami attiecas uz ES nostādni valstīm, kurās mazāk nekā 70% strādājošo algas tiek izmaksātas saskaņā ar kolektīvajiem līgumiem.

Brisele aicina spert soli pretim vienotai minimālajai algai un radīt papildu nosacījumus, kas veicinātu kolektīvo līgumu parakstīšanu, kā arī izstrādāt plānus, kas sekmētu pārrunas par kolektīvo līgumu noslēgšanu.

Vienlaikus Latvijas Darba likums, kura jaunā redakcija tika pieņemta pērnā gada jūlijā, apraksta darbinieku kolektīvos līgumus ar darba devējiem. Ministres kundze, vajadzētu pildīt likumu!

Izziņai

Kolektīvais līgums ir darba devēja un darbinieku rakstiska vienošanās, kas paredz labvēlīgākus noteikumus darbiniekiem, nekā noteicis Darba likums un citi normatīvie akti, kas regulē tiesiskās darba attiecības. Kolektīvais līgums nedrīkst pasliktināt darbinieku tiesisko stāvokli.

Sīkāka informācija – Latvijas Labklājības ministrijas vietnē.

Ziņu lente
0