"Novest valsti līdz epidēmijai, cilvēkus līdz kliņķim": Ušakovs kritizē valdību

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasНил Ушаков в Европаламенте
Нил Ушаков в Европаламенте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par "izteiktu idiotismu" bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs nosauca valdības pasaukumus cīņai ar Covid-19. Īpaši asu kritiku izpelnījusies "komandanta stunda".

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. "Katastrofa", "pilnīga necieņa" pret cilvēkiem, "kolapss", "idiotisms", "neprofesionālisms" – tādiem nejaukiem vārdiem bijušais Rīgas mērs, Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs raksturoja valdības soļus publikacijā savā lapā Facebook.

Publikācijai Ušakovs izvēlējās virsrakstu: "LATVIJAS VALDĪBA UN KOMANDANTU STUNDA - "MĒS JŪS IEMĀCĪSIM PADOMJU VARU MĪLĒT!" (autora ortogrāfija un interpunkcija saglabāta).

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
"Komandanta stundas" trešās dienas rezultāti: bijis uzbrukums policijai

Bijušais Rīgas mērs vispirms pārmeta valdības apmaksātiem ekspertiem, kuri nāk klajā ar tēzēm par to, ka Latvijas iedzīvotāji paši ir atbildīgi par epidēmijas izplatību un valdības ierobežojumu neizpildīšanu.

Kā "apmaksāta eksperta" piemēru viņš minēja politologu Filipu Rajevski

"Viņa uzņēmumam ir noslēgts līgums ar Veselības ministriju. Tas ir, tikai Latvijas mediji var viņu saukt par neatkarīgu ekspertu. Šis "neatkarīgais" eksperts, kurš saņem naudu no jūsu samaksātajiem nodokļiem, nesen LTV1 paziņoja: "Fakts, ka esam sasnieguši komandantstundu, lielā mērā parāda, ka rudenī sabiedrība nav pietiekami domājusi par valdības teikto. Šeit mēs drīzāk redzam, ko nozīmē neuzticēšanās valdībai. Šī ir visizteiktākā neuzticības izpausme."

Tas, kā Latvijā un Rīgā tika ieviesta un organizēta komandantstunda pirms Jaunā gada, ir katastrofa un pilnīga necieņa pret valsts iedzīvotājiem," Ušakovs bija sašutis par Rajevska izteikumiem.

Katastrofa un necieņa

Pēc tam politiķis pievērsās "komandanta stundas" organizācijai Latvijā un uzsvēra, ka tā ir pilnīga necieņa pret iedzīvotājiem.

"Sākumā valdība nespēj laicīgi un bez izteikta idiotisma noteikt nepieciešamos ierobežojumus. Visi lēmumi par ierobežojumu noteikšanu tika pieņemti ar lielu kavēšanos. Cilvēki par ieviestajiem ierobežojumiem uzzināja pēdējā brīdī.

Ieviestie ierobežojumi bieži bija pretrunīgi, kā rezultātā ierobežojumi pēc ieviešanas tika daudzkārt mainīti.

Labāk pat neatgādināt par to, kā valdība komunicē ar iedzīvotājiem. Novest valsti līdz epidēmijai, novest cilvēkus līdz klinķim ar neierobežotu stulbumu un neprofesionālismu cīņā pret epidēmiju, dot cilvēkiem vienu dienu iepirkties pirms Ziemassvētkiem, kā rezultātā Jaunajā gadā pēdējā brīdī ieviest komandantstundu un saukt to par mājsēdi. Kurš ir vainīgs? Jūs paši esat vainīgi! Kā var neuzticēties Latvijas valdībai?" Ušakovs neslēpa dusms.

Tikai un vienīgi valdība ir vainīga pārpildītās slimnīcās, ka ārsti un visa veselības aprūpes sistēma ir pilnīgā sabrukumā un ka Latvijā bija jāievieš komandanta stunda.

Mēģināt pārmest valsts iedzīvotājiem kaut ko ir visaugstākā mēra ņirgāšanās pat pēc Latvijas standartiem!

Un svētku dienās policija tika nolikta zem sitiena, kas acīmredzot bija spiesta strādāt režīmā ar minimālu toleranci pret pārkāpējiem. Nu sodīja viņi par 1500 eiro izmisušo bezdarbnieku, kurš ir neizpratnē par visu notiekošo... Nu un?

Tas jau ir līdzīgs vecajam principam - "mēs liksim jums mīlēt padomju varu!"

Tā rezultātā parasts Latvijas iedzīvotājs ir gatavs inficēties ar kovidu, ka tik neieklausīties visās nejēdzībās, kuras valdība viņam periodiski saka,"konstatēja politiķis.

"Komandanta stundas" rezultāti

Atgādināsim, ka 4. janvārī pl. 5:00 noslēdzās pirmais valdības ieviesto "komandanta stundas" ierobežojumu periods, kas sākās 30. decembrī pl. 22:00.

Iedzīvotājiem bija aizliegts līdz 4. janvārim bez neatliekamas vajadzības pamest dzīvesvietu līdz pulksten pieciem rītā. Naktī ārpus mājas varēja atrasties tikai cilvēki savu darba pienākumu ietvaros. Pie tam veikalu un pakalpojumu sniegšanas vietu darba  laiks bija ierobežots no pl. 6:00 līdz 21:00, lai darbinieki varētu paspēt nokļūt darbā un atkal mājās, nepārkāpjot noteikumus. Degvielas uzpildes staciju un avārijas komunālo dienestu darba laiks nebija ierobežots.

Первый снег в Риге - Sputnik Latvija
Padomājiet, pirms pārkāpt "komandantstundu": visur Rīgā ir uzstādītas kameras

Prasību atrasties mājās varēja neievērot arī situācijā, ja nepieciešama medicīniskā palīdzība, veterinārā palīdzība vai jāapmeklē diennakts aptieka.

No 30. decembra līdz 3. janvārim sakarā ar "komandanta stundas" pārkāpumiem Valsts policija sastādījusi 2957 administratīvos protokolus pie tam 1136 no tiem sastādīti Jaungada naktī. Vienlaikus Valsts policija informēja, ka vēl tiks atvērtas aptuveni 900 papildu administratīvās lietas.

Soda nauda, tostarp arī maksimālā – 2000 eiro apmērā – piespriesta cilvēkiem, kuri ar nodomu un rupji pārkāpuši ierobežojumus, vēl 7468 cilvēki saņēmuši mutisku brīdinājumu.

Tāda pati kārtība būs spēkā arī šīs nedēļas beigās – 8. un 9. janvārī.

Ziņu lente
0