Latvijā noslēgusies pirmā "komandanta stunda", policija ierosinājusi gandrīz 3000 lietas

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasСтатуя Роланда и Дом Черноголовых на Ратушной площади в Старой Риге, Латвия
Статуя Роланда и Дом Черноголовых на Ратушной площади в Старой Риге, Латвия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 30. decembra līdz 3. janvārim Valsts policija uzsākusi 2957 administratīvos procesus sakarā ar komandanta stundas pārkāpumiem.

RĪGA, 4. janvāris - Sputnik. Šorīt pl. 5:00 noslēdzās pirmais valdības ieviesto "komandanta stundas" ierobežojumu periods. Otru reizi ierobežojumi būs spēkā 8. un 9. janvārī.

No 30. decembra pl. 22:00 Latvijā sāka darboties "komandanta stundas" ierobežojumi, ko valdība ieviesusi ar mērķi ierobežot koronavīrusa izplatību. Iedzīvotājiem bija aizliegts līdz 4. janvārim bez neatliekamas vajadzības pamest dzīvesvietu līdz pulksten pieciem rītā. Līdzi bija jāņem pase vai ID karte un pārvietošanās iemeslus apstiprinošs dokuments, kurā norādīta dzīvesvietas adreses un mērķa punkts.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
"Komandanta stundas" trešās dienas rezultāti: bijis uzbrukums policijai

Naktī ārpus mājas varēja atrasties tikai cilvēki savu darba pienākumu ietvaros. Pie tam veikalu un pakalpojumu sniegšanas vietu darba  laiks bija ierobežots no pl. 6:00 līdz 21:00, kai darbinieki varētu paspēt nokļūt darbā un atkal mājās, nepārkāpjot noteikumus. Degvielas uzpildes staciju un avārijas komunālo dienestu darba laiks nebija ierobežots.

Prasību atrasties mājās varēja neievērot arī situācijā, ja nepieciešama medicīniskā palīdzība, veterinārā palīdzība vai jāapmeklē diennakts aptieka.

Tāda pati kārtība būs spēkā arī šīs nedēļas beigās – 8. un 9. janvārī.

Valsts kancelejas direktors Jānis Citkovskis paskaidroja, ka komandanta stunda neattiecas uz gaidāmajiem pareizticīgo Ziemassvētkiem, 6. un 7. janvāri, jo svētki iekrīt darba dienās. Nolemts izmantot komandanta stundu tikai brīvdienās, kad pastāv lielāks cilvēku pulcēšanās risks.

Первый снег в Риге - Sputnik Latvija
Padomājiet, pirms pārkāpt "komandantstundu": visur Rīgā ir uzstādītas kameras

No 30. decembra līdz 3. janvārim sakarā ar "komandanta stundas" pārkāpumiem Valsts policija sastādījusi 2957 administratīvos protokolus pie tam 1136 no tiem sastādīti Jaungada naktī. Vienlaikus Valsts policija informēja, ka vēl tiks atvērtas aptuveni 900 papildu administratīvās lietas.

Soda nauda, tostarp arī maksimālā – 2000 eiro apmērā – piespriesta cilvēkiem, kuri ar nodomu un rupji pārkāpuši ierobežojumus, vēl 7468 cilvēki saņēmuši mutisku brīdinājumu.

Vairākos gadījumos pārkāpēji izturējās agresīvi un centās fiziski ietekmēt policistus.

Kopumā no 30. decembra pl. 22:00 līdz 3. janvāra pl. 5:00 pārbaudīti 18 919 cilvēki.

Ziņu lente
0