Imunologs paskaidroja, kam vajadzētu vakcinēties pret Covid-19 pirmajiem

© из личного архива Николая КрючковаКандидат медицинских наук, врач-иммунолог Николай Крючков
Кандидат медицинских наук, врач-иммунолог Николай Крючков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakcīnu Covid-19 profilaksei noteikti pietiks visiem, tikai ne uzreiz. Par to, kā izprast, vai vajadzētu vakcinēties no Covid-19 vienam no pirmajiem, pastāstīja ārsts.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Pirmdien Latvijā sākās medicīnas personāla brīvprātīgā vakcinācija pret Covid-19. Farmaceitisko kompāniju Pfizer/BioNTech vakcīnas Comirnaty pirmo partiju plānots ievadīt 4875 medicīnas darbiniekiem.

Medicīnas zinātņu kandidāts, imunologs Nikolajs Krjučkovs radio Sputnik ēterā paskaidroja, kā izlemt, vai cilvēkam vajadzētu vakcinēties no koronavīrusa pirmajā posmā, un norādīja, ko ir svarīgi ņemt vērā pirms vakcīnas.

"Ja ir reģistrētas vakcīnas koronavīrusa infekcijas profilaksei, tas nozīmē, ka ir arī oficiāli apstiprinātas instrukcijas to lietošanai un ar tām var brīvi iepazīties tīmeklī. Svarīgi ir atvērt kontrindikāciju nodaļu un noskaidrot, vai jums nav kontrindikāciju vai faktoru, kas personīgi jums apgrūtinās vakcināciju," uzsvēra Krjučkovs.

Pie tam, pēc imunologa domām, ir jāizlemj, cik bieži, ņemot vērā savu profesiju, jūs esat spiesti sazināties ar lielu skaitu nepazīstamu cilvēku.

"Piemēram, jūs strādājat izglītības, tirdzniecības jomā vai dzīvokļu komunālajā saimniecībā, tiesībsargājošajās iestādēs vai veselības aprūpes nozarē, proti, tur, kur tādu kontaktu skaits patiešām ir liels, - paskaidroja Krjučkovs. – Vēl viens ļoti svarīgs kritērijs – cik bieži jūs saskaraties ar sirmgalvjiem, piemēram, ar tuviniekiem. Ja tā, tad vajadzētu vakcinēties tagad."

Конгресс партии Согласие. Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs pareģo cilvēces glābiņu un sludina zinātnes triumfu

Sputnik sarunbiedrs norādīja, ka vakcīnas noteikti pietiks visiem, tikai ne uzreiz.

"Tuvākā pusgada laikā tā neapšaubāmi nebūs. Vairāk vai mazāk pilnvērtīga vakcinācija sāksies ne ātrāk kā pavasarī, un paies ilgi mēneši, līdz būs vakcinēta lielākā daļa iedzīvotāju. Vakcinācijas rezultāti ietekmēs epidemioloģisko situāciju ne ātrāk, kā 2021. gada septembrī. Līdz tam brīdim paši svarīgākie joprojām būs sanitārie pretepidemioloģiskie pasākumi," brīdināja Krjučkovs.

Koronavīrusa pandēmija, kas pirms gada izplatījās no Ķīnas, aptvērusi gandrīz visu pasauli. Patlaban reģistrēts gandrīz 81 miljons Covid-19 gadījumu, vairāk nekā 1,7 miljoni gadījumu beigušies ar pacienta nāvi. Pasaules veselības organizācija paziņoja, ka pandēmijas noslēguma termiņu prognozes sniegt ir grūti.

Крючков объяснил, кому имеет смысл привиться от COVID в первых рядах
Ziņu lente
0