Simts administratīvo un krimināllietu: policija apkopojusi protestu rezultātus Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста на набережной 11 Ноября в Риге против ограничений в связи с пандемией COVID-19
Акция протеста на набережной 11 Ноября в Риге против ограничений в связи с пандемией COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policija ierosināja aptuveni 100 lietas par administratīvajiem pārkāpumiem un dažus kriminālprocesus saistībā ar protesta mītiņiem, kas noritēja pagājušās nedēļas nogalē Rīgā 11. novembra krastmalā un pie Brīvības pieminekļa.

RĪGA, 20. decembris - Sputnik, Dmitrijs Oļeinikovs. Saskaņā ar Valsts policijas sniegto informāciju pēc protesta mītiņiem, kas norisinājās Rīgā sestdien, 12. decembrī, tika uzsākti aptuveni 100 administratīvie procesi par dažāda smaguma pakāpes pārkāpumiem. Vismaz 50 procesi tika ierosināti par epidemioloģiskās drošības prasību koronavīrusa infekcijas ierobežošanai neievērošanu pārkāpumiem, piemēram, pulcēšanos, par sapulču, gājienu un piketu organizēšanu, par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām. Administratīvi procesi tāpat tika uzsākti pret masu pasākumu organizatoriem.

Tāpat policija uzsākusi 42 administratīvā pārkāpuma procesus ar ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem – skaņas signāla neatļautu izmantošanu, mobilo tālruņu lietošanu braukšanas laikā, ceļa zīmju un ceļa apzīmējumu neievērošanu.

Акция протеста на набережной 11 Ноября в Риге.  - Sputnik Latvija
Latvijas bijušais premjers: Covid-19 dēļ mēs iznīcinām 90% iedzīvotāju, lai glābtu pārējos

Policija uzsākusi arī vairākus kriminālprocesus, taču par tiem pagaidām nekas netiek ziņots.

Valsts policijas darbinieki norāda, ka viņu rīcībā ir pietiekami daudz materiālu, un joprojām notiek to izpētē, jaunu pārkāpumu un personu identificēšana. Tātad administratīvo procesu skaits palielināsies.

Policijas rīcībā tāpat ir informācija, ka šīs nedēļas nobeigumā atsevišķas personas, kurām aizliegts organizēt masu pasākumus, var mēģināt tos nesankcionēti sarīkot. Policijā norāda, ka šāda rīcība ir "kategoriski neatbalstāma".

Policija atgādina, ka sods par epidemioloģisko drošības prasību neievērošanu fiziskām personām ir līdz 2000 eiro, bet juridiskām līdz 5000. Tāpat par ārkārtējās situācijas un izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu var būt paredzēta arī kriminālatbildība.

Saskaņā ar statistikas datiem no 7. līdz 16. decembrim, par aizsargmasku izmantošanas noteikumu pārkāpšanu policija uzsākusi 603 administratīvos procesus. Tāpat tika uzsākti 114 procesi par pašizolācijas noteikumu neievērošanu, 398 administratīvo lietu par piedalīšanos neatļautajā privātajā pasākumā, 15 procesi par mītiņu un gājienu norises noteikumu pārkāpumiem, 111 procesi par citiem gadījumiem, piemēram, ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu uz vietas, preču tirdzniecība brīvdienās.

Divu nedēļu laikā Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policiju veikusi 40 005 preventīvas pārbaudes, reaģējusi uz 1025 izsaukumiem.

Ziņu lente
0