Griež nost kaķim asti pa gabalam vien: Gilis kritizē pasākumus pret Covid-19

© из личного архива автораГилис Вадим
Гилис Вадим - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nekādi jau ieviestie un vēl plānotie daļējie un nenopietnie pasākumi cīņā ar Covid-19 neglābj situāciju Latvijā.

RĪGA, 16. decembris – Sputnik. Informācijas avoti vēsta, ka Latvijas valdība izskata stingrākus pasākumus koronavīrusa izplatības novēršanai, par piemēru ņemot Lietuvu. Cita starpā runa ir par tirdzniecības un pārvietošanās tālākiem ierobežojumiem, kā arī skolas brīvdienu pagarināšanu.

Politologs un publicists Vadims Gilis sarunā ar Sputnik Latvija atzina, ka atbalsta visstingrākos pasākumus cīņā ar koronavīrusu.

"Pēc manām domām, Baltijas valstu, tāpat kā visu Eiropas valstu valdības demonstrē absolūtu bezpalīdzīvu pret koronavīrusu. Vienīgā valsts pasaulē, kas rīkojās pareizi un radikāli, bija Ķīna. Tāpat vajadzēja rīkoties visiem. Tagad viņi vienkārši pa gabaliņiem griež nost kaķim asti," teica Gilis.

Publicists uzsvēra, ka situācija pasliktinās, Latvijas un visas Eiropas ekonomika strauji slīd lejup.

"Situāciju neglābj līdz šim veiktie daļējie un nenopietnie pasākumi. Sākumā vajadzēja rīkoties apņēmīgi un konkrēti, - kā to darīja ķīnieši. Tas, kas notiek tagad – ar alkohola un cigarešu tirdzniecības aizliegumiem brīvdienās, ir īsts cirks," bija sašutis Gilis.

"No sarunām ar vietējiem mediķiem kļūst skaidrs, ka situācija ir šausmīga: gan milzums saslimušo medicīnas personāla vidū, gan milzīgs skaits ienākošo pacientu. Tā patiešām ir katastrofa. Tas nozīmē, ka laiks kopš aprīļa gluži vienkārši ir zaudēts," konstatēja Sputnik sarunbiedrs.

Первый снег в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas valdība apspriež stingrāku ierobežojumu ieviešanu

Publicists ir pārliecināts, ka visu Eiropas valstu vadītāji nezina, ko iesākt, un, acīmredzot, pat neuzzinās.

"Droši vien cer uz vakcīnu, taču, kā noprotu, arī tā nav nekāda panaceja. Tātad perspektīvas ir nomācošas – spriežot pēc visa, saslimstība tikai pieaugs. Jau ir par vēlu veikt kārtējos puspasākumus, ko mums prognozē tuvākajā laikā. Kāda jēga aizliegt pārvietošanos starp pašvaldībām Latvijā, ja vīruss jau plosās pašvaldībā?" sprieda Gilis.

"Situācija ir murgaina, un tie, kas ievēlēti valsts vadītāju posteņos, ir absolūti bezpalīdzīgi un nezina, ko darīt," secināja publicists.

Veselības ministrijas dati liecina, ka koronavīrusa infekcijas gadījumu skaits vakar Latvijā pieaudzis par 587, līdz 26 472. Epidēmijas laikā mediķi reģistrējuši 357 letālus gadījumus ar apstiprinātu Covid-19 diagnozi. Pasaulē fiksēti gandrīz 73 miljoni Covid-19 gadījumu, vairāk nekā 1,6 miljoni cilvēku miruši, vairāk nekā 41 miljons - izveseļojušies.

Отрезают коту хвост по кусочкам: Гилис про меры Латвии против COVID
Ziņu lente
0