Likums paredz pensiju palielināšanu janvārī, faktiski seniori savu naudu saņems vēlāk

© Sputnik / Sergey MelkonovПожилой человек бежит по парку
Пожилой человек бежит по парку - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labklājības ministrija paredzējusi pārejas periodu minimālo pensiju, invaliditātes pensiju un apgādnieka zaudējuma pensiju pārrēķināt. Kad gaidīt palielinātas pensijas.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Lai arī likums paredz jau no nākamā gada 1. janvāra tiesības saņemt palielinātas minimālās pensijas, Labklājības ministrija ir paredzējusi pārejas posmu šo pensiju pārrēķinam, stāsta Neatkarīgā.

Министр финансов Янис Рейрс несет портфель с проектом бюджета на 2021 год - Sputnik Latvija
Ekonomikas brīnuma gaidās: Saeima apstiprināja 2021. gada budžetu

Minimālās vecuma pensijas pamata apmērs tagad ir tikai 80 eiro, taču nākamgad minimālās pensijas apmēri līdz 149 eiro. Minimālās pensijas apmērs arī nākamgad būs atkarīgs no darba stāža. Labklājības ministrija rēķina, ka izmaiņas skars apmēram 115 tūkstošus cilvēku.

Tā kā runa ir par tik plašu pārrēķinu, bija vajadzīgs pārejas periods, kura laikā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaiņas ieviesīs savās informācijas sistēmās. Pensiju un pabalstu piešķiršanas un pārrēķināšanas operācijās nepieciešams izstrādāt un ieviest jaunus algoritmus. Pārejas periods šīm izmaksām būs spēkā no 2021. gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim.

Ne vēlāk kā līdz maijam tiks veikts šo minimālo pensiju pārrēķins, un starpību ‒ naudu par iepriekšējiem mēnešiem kopš janvāra ‒ izmaksās vienlaikus ar 2021. gada maija pensiju.

Maijā stāsies spēkā arī sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksas jaunā kārtība – tagad to maksā par esošo mēnesi, bet maksās par pagājušo. Nodrošinājuma izmērs I un II grupas invalīdiem būs atkarīgs no tā, cik dienas pagājušajā mēnesī personas strādājusi vai nav strādājusi.

No 2021. gada par bērniem ar invaliditāti neatkarīgi no tā, vai bērns turpina mācības pēc 15 gadu sasniegšanas, tiks turpināta ģimenes valsts pabalsta izmaksa līdz bērna 20 gadu vecuma sasniegšanai. Arī šim pabalstam noteikts pārejas periods - to piešķirs par periodu no 2021. gada 1. janvāra un izmaksās ne vēlāk kā līdz 2021. gada 1. aprīlim.

Ziņu lente
0