Politika

LKS: žurnālistu vajāšana ir krievu mediju iznīcināšanas stratēģijas daļa Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovРегиональный съезд партии "Русский союз Латвии"
Региональный съезд партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atsauces uz "ES sankciju režīma pārkāpšanu" – tikai iegansts žurnālistu aizturēšanai, uzskata Latvijas Krievu savienībā; kāds ir īstais jaunā represiju viļņa cēlonis?

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Latvijas Krievu savienība (LKS) uzskata, ka starptautiskajām tiesību aizsardzības organizācijām jāaizstāv krievu žurnālisti, ko 3. decembrī aizturēja un nopratināja Valsts drošības dienesta darbinieki. Par to LKS paziņoja Facebook.

"Mēs uzskatām, ka Baltnews.lv portāla autoru masveida aizturēšana, ir neredzēta vārda brīvības ierobežošana un spiediens pret presi!" paziņoja LKS.

Tika aizturēti un nopratināti septiņi cilvēki, turklāt kratīšanas laikā Valsts drošības dienests izņēma dažāda veida datu nesējus, naudas līdzekļus un personiskās lietas.

"Nekādā gadījumā nedrīkst noklusēt šādus gadījumus, tāpēc šobrīd mēs vēršamies pie starptautiskajām un tiesību aizsardzības organizācijām ar lūgumu iejaukties," atzīmē partija.

Žurnālisti tiek apsūdzēti par ES sankciju režīma pārkāpšanu, jo viņi sadarbojās ar ziņu aģentūras "Rossija segodņa" interneta izdevumiem. Aģentūru vada Dmitrijs Kiseļovs, pret kuru ieviestas ES individuālās sankcijas.

Рига - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kas nodevis "Krievijai lojālos" žurnālistus?

"Tomēr Dmitrijs Kiseļovs nav un nekad nav bijis informācijas aģentūras Baltnews īpašnieks. Šī aģentūra ietilpst valsts holdingā "Rossija segodņa", un pats holdings nav sankciju režīma objekts. Valsts drošības dienestam tas ir zināms.

Lai izprastu represiju patiesos iemeslus, atliek pavērot jaunākās tendences un notikumus, kas saistīti ar krievu medijiem Latvijā. Lielākā daļa krievu valodā iznākošo vietējo laikrakstu ir pazudusi no tirgus, PBK bija spiests pārtraukt ziņu apraidi, lielākā daļa krievu kanālu piespiedu kārtā izslēgta no kabeļu operatoru pamatpaketes, turklāt no nākamā gada arī valsts kanāls LTV7 pārtrauks raidīt krievu valodā. Protams, žurnālisti ir spiesti meklēt darbu, un daži no tiem to atrod Krievijas interneta medijos.

Jāatzīmē, ka nesenie vietējo krievvalodīgo žurnālistu aresti ideāli iekļaujas krievvalodīgo mediju apspiešanas un pilnīgas iznīcināšanas valsts pamatstratēģijā," uzsver Latvijas Krievu savienības paziņojumā.

Piektdien, 4. decembrī, žurnālistu atbalstam Latvijas Krievu savienība organizēja piketu pie Brīvības pieminekļa ar lozungu "Visus neiesēdināsiet".

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, arī Krievija ierosinās starptautiskajās organizācijās jautājumu par Baltnews un Sputnik Latvija autoru aizturēšanu, it īpaši tuvākajā EDSO pastāvīgās padomes sēdē.

Ziņu lente
0