Ko var nopirkt veikalos? Biznesu šokējuši jaunie ierobežojumi

CC BY 2.0 / Nickolay Romensky / Покупатель в маске в магазине
Покупатель в маске в магазине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sestdien spēkā stājās jaunie ierobežojumi, ko valdība apstiprinājusi koronavīrusa apkarošanas mērķiem. Alkohola un tabakas tirdzniecība brīvdienās ir aizliegta, veikali DUS ir amnestēti.

RĪGA, 6. decembris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Nedēļas laika valdība pieņēmusi vairākus lēmumus cīņā ar Covid-19. Lēmumi, kas skar mazumtirdzniecību, izdevušies īpaši dīvaini.

Politiķi, uzņēmēji un sociālo tīklu vienkāršie apmeklētāji sprieda, kādus apsvērumus valdība ņēmusi vērā, sastādot preču sarakstu, kas brīvdienās tirdzniecībā nav pieejamas. Sabiedrības kritikas ietekmēta, valdība bija spiesta sasaukt ārkārtas sēdi, lai precizētu iepriekš apstiprinātos sarakstus.

Tātad alkohols un tabakas izstrādājumi no 5. decembra ir aizliegti. Pie tam šīs preces pieejamas internetā, pieļaujami tikai bezskaidras naudas norēķini, pārdevējam jāpārliecinās,  vai pircējs sasniedzis 18 gadu vecumu.

Акция протеста медиков у здания Сейма. Депутат Сейма Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
"Patiesi idioti vai arī viņiem par to maksā?" Gobzems kritizē valdību un iedzīvotājus

"Amnestētas" degvielas uzpildes stacijas – atļautās produkcijas saraksts paplašināts līdz pilnam preču sortimentam, izņemot tabaku un alkoholu.

Viss preču sortiments pieejams aptiekās un veterinārajās aptiekās. Citās tirdzniecības vietās brīvdienās un svētku dienās ļauts tirgot pārtikas preces, dzīvnieku uzturu, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes un higiēnas preces.

Ekonomikas ministrija paskaidroja, ka "higiēnas preču" kategorija ietver zobu kopšanas līdzekļus, šampūnus, zobu sukas, ziepes, ķermeņa mazgāšanai paredzētus līdzekļus, veļas pulverus un tīrīšanas līdzekļus, dezinfekcijas līdzekļus, higiēnas vai farmaceitiskas izstrādājumus, tualetes papīru, papīra salvetes un dvieļus, higiēnas preces bērniem. Tirdzniecībā internetā pieejamas visas preces.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs atklāja, ka EM ieteikusi citu modeli pircēju plūsmas samazināšanai – ierobežot pieļaujamo pircēju skaitu, atvēlot katram 15 kvadrātmetru platību, tomēr valdība to nav atbalstījusi.

Uzņēmēji ir šokēti

Valdības lēmumi radījuši virkni niknu komentāru no uzņēmēju puses. Piemēram, Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs publiski Facebook pastāstīja, kā lēmums šokējis tirdzniecības pārstāvjus.

"Pretēji nozares un Ekonomikas ministrijas piedāvātajām izmaiņām notika nesaprotama un nepamatota tirdzniecības apgraizīšana.

 Latvijas Tirgotāju asociācija pilnībā atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu, kas paredzēja būtiski mazināt saslimšanas risku, iedzīvotājiem veicot ikdienas un pirmssvētku iepirkumus. Šis priekšlikums paredzēja būtiski palielināt tirdzniecības platību vienam pircējam un maksimāli sadalīt klientu plūsmas, neierobežojot tirdzniecību ne laikā, ne sortimentā," stāsta Danusēvičs

Директор департамента анализа рисков и профилактики инфекционных заболеваний Центра профилактики и контроля заболеваний (SPKC) Юрий Перевощиков - Sputnik Latvija
Perevoščikovs: ierobežojumi ir nepieciešami, ja nav sabiedrības atbildības

Šodien simtiem tirgotāju uzdod jautājumus, kas, kā un kāpēc notiks rīt. Kāpēc nevar brīvdienās pārdot kurināmo cilvēkiem, kuriem tas aptrūcies. Kāpēc brīvdienās nedrīkst nopirkt bateriju, cimdu pāri vai transporta biļeti. Kāpēc alkohola un tabakas tirdzniecība tiek iedzīta pagrīdē. Kāpēc Ziemassvētku dāvanas jāskrien pirkt pēc smagas darba dienas un jāspiežas pāris atvēlētajās stundās. Un bērni vaicā, kāpēc brīvdienās nedrīkst nopirkt fantastisko IKEA piparkūku mājiņu.

Trūkst dialoga ar sabiedrību, loģikas un pamatojuma aizliegumiem. Diemžēl, trūkst arī stingrības noteikumu ieviešanā (atceramies neizmantotās iebraukšanas anketas, cilvēku staigāšanu bez maskām veikalos un braukšanu transport). Jānovērš riski tur, kur tie rodas. Sen gaidīts lēmums par pulcēšanās ierobežošanu publiskās vietās, samazinot no tūkstošiem vasarā līdz diviem tagad. Vēl vēlamies policijas aktīvu rīcību un palīdzību tirgotājiem ierobežojot ļaunprātīgu masku nenēsāšanu. Un, protams, kļūdaino ierobežojumu atcelšanu. Jārūpējas par ekonomiku, sabalansējot ierobežojumus, un  domājot par tautsaimniecības un cilvēku labsajūtu," viņš rakstīja.

Pēdējā darba dienā pirms ierobežojumiem drūzma vai ažiotāža veikalos nebija novērojama, kā tas notika pavasara viļņa laikā. Tomēr 4. decembrī, neapšaubāmi pircēju skaits pieauga, – cilvēki centās veidot krājumu vismaz pāris dienām.

Ziņu lente
0