Naudas, vairāk naudas! Kāpēc Latvijas aizsardzības ministrs ceļ trauksmi Covid-19 dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovАртис Пабрикс - член партии "Для развития/За!"
Артис Пабрикс - член партии Для развития/За! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš militārās iestādes vadītājs uzstājās ar paziņojumiem saistībā ar Covid-19, ko var definēt kā paniskus; pēc Arta Pabrika domām, "šobrīd ir pēdējā iespēja ieviest kardinālus pasākumus".

RĪGA, 01. decembris – Sputnik. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, paužot viedokli par Veselības ministrijas un tās vadītājas, "Attīstībai/Par!" partijas biedres Ilzes Viņķeles un Jaunās konservatīvās partijas locekles Ilgas Šuplinskas vadītās Izglītības un zinātnes ministrijas kompetenci, uzsvēra, ka ir gatavs piesaistīt zemessargus, ja būs nepieciešams. Izteiciena konteksts nozīmē, ka zemessargi patrulēs Latvijas pilsētu ielas.

"Fiziski nebūs iespējams izvietot resursus"

Taču Pabriks uzstājās ne jau tāpat vien, raksta BВ.lv, bet gan tieši pirms informatīvā paziņojuma "Par finanšu līdzekļu, kas piešķirti Aizsardzības ministrijai (Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram) ar Ministru kabineta 2020. gada 27. aprīļa rīkojumu Nr. 220 "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", izlietojumu" izskatīšanas valdībā.

Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
"Slimnīcas ir pilnas ar inficētajiem": aizsardzības ministrs aicina rīkoties radikāli

Valdība piešķīra Pabrikam veselus 45 734 760 eiro, "lai saistībā ar ārkārtējo situāciju, kas tika izsludināta Covid-19 izplatības ierobežošanai, segtu institūciju prioritāro vajadzību sarakstā minēto individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu iegādes un transportēšanas izdevumus". Pirmās oficiālās ārkārtējās situācijas laikā vien minētais Aizsardzības ministrijas centrs noslēdza 29 līgumus 33 588 174,30 eiro apmērā par masku, respiratoru un dezinfekcijas līdzekļu iegādi, tai skaitā par "šo preču kvalitātes pārbaudēm". Latvija pat apmaksāja humanitārās kravas uz Sanmarīno, Itāliju, Spāniju un Gruziju!

Attiecībā uz bezmaksas piegādēm vietējiem iedzīvotājiem, saskaņā ar 14. maija valdības rīkojumu, tika iepirkti 400 000 masku, lai izdalītu tās maznodrošinātajiem. Protams, no debesīm nekas nav nokritis, un nodokļu maksātājiem "dāvana" izmaksāja 968 000 eiro. Tātad parasta higiēniskā 181. tipa maska izmaksāja 2,42 eiro! Vērts pievērst uzmanību tam, ka šodien 10 masku cena Rīgā sastāda 2,99 eiro (mazāk, nekā 30 eirocenti gabalā, ja ņem 10), savukārt vienu ir iespējams iegādāties par 50 eirocentiem.

Turklāt noskaidrojās, ka koordinācija starp resoriem ir bēdīga.

"Aizsardzības ministrija informē, ka no citām ministrijām vai iesaistītajām institūcijām nav saņēmusi ierosinājumus par iespējamās rīcības modeļiem. Tāpat sarunās ir noskaidrojies, ka nevienas iestādes rīcībā šobrīd nav tādas noliktavas, kuras būtu gan tehniski, gan apjoma ziņā atbilstošas tām paredzēto un jau šobrīd iegādāto epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursu izvietošanai..."

Tāpat tika atklāts, ka centrālajā noliktavā, kas atrodas Aizsardzības ministrijas pārraudzībā, nepietiek vietas, kā dēļ "ir traucēti iekšējie loģistikas procesi – preču pieņemšana, izvietošana plauktu sistēmā, komplektācija un izsniegšana". "Secināms, ka pie šādiem apstākļiem fiziski nebūs iespējams izvietot resursus, ko plānots iegādāties…"

Bet viņi tik "liek un liek"

Savos paziņojumos medijiem Pabriks ar līdzjūtību runāja par pārpildītām slimnīcām, kā dēļ ir nepieciešams steidzīgi ieviest lokdaunu. Taču Aizsardzības ministrijas noliktavā pašlaik no 4318 palešu platformām 3036 aizņem karavīru kravas, savukārt 1100 tie ir līdzekļi, kas iegādāti cīņai ar pandēmiju.

Ar varonīgām personāla pūlēm atbrīvoja vēl 700 vietas, tomēr šeit piezogas klāt jauna nelaime – maskām un visam pārējam ir derīguma termiņš.

Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas aizsardzības ministrs "padežurēs" VARAM vadītāja vietā: Pūcem meklē aizvietotāju

"Pirmais derīguma termiņš vienai preču kategorijai beidzas 2021. gada oktobrī, bet lielākajai daļai preču – 2022. gada maijā – jūnijā, līdz ar to nepieciešams izlemt, pie kā glabāšanā minētās preces atradīsies, lai šī persona spētu savlaicīgi veikt visas nepieciešamās darbības ar preču nomaiņu."

Kopumā ir skaidrs, ka ar prečziņiem militārajā iestādē iet ne visai labi – taču masku uzglabāšanas ziņā Aizsardzības ministrija jau šobrīd lūdz rezervēt tai 2021.-2023. gadam 761 730 eiro. Tāpat lūdz papildus pieņemt darbā sešus darbiniekus, turklāt viens no viņiem būs projekta vadītājs (11. mēnešalgu grupa), otrais – juriskonsults (10. grupa). Trīs gadiem izmaksas jaunajam personālam sastādīs 385 356 eiro.

Ministra Arta Pabrika un valsts sekretāra Jāņa Garisona apstiprinātajā dokumentā tiek uzstādīts tiešs jautājums: karavīriem ir nepieciešamas naudas investīcijas, lai "būtiski nesamazinātu vai pat neparalizētu savu funkcionalitāti apgādes jomā aizsardzības nozarē…" Bet, varbūt, NATO palīdzēs?

Ziņu lente
0