Viņķele: ārkārtējās situācijas režīms ir jāpagarina uz trim nedēļām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Melnā piektdiena" pārliecināja Veselības ministrijas vadītāju, ka valstī spēkā esošie ierobežojumi ir jāpastiprina, savukārt ārkārtējās situācijas režīms ir jāpagarina.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Ārkārtējās situācijas režīmu valstī derētu pagarināt vismaz uz divām vai trim nedēļām, kā arī ir vērts pastiprināt ierobežojumus, Latvijas Radio intervijā paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele.

Указатель на распродаже во время Черной пятницы в Чикаго, США - Sputnik Latvija
"Ko jūs darāt veikalos?" Melnā piektdiena Rīgā šausmina ar neprātīgiem pūļiem

Vakar Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš savā uzrunā Latvijas iedzīvotājiem atzina, ka veselības sistēma valstī ir uz izdzīvošanas robežas, savukārt ieviestie drošības pasākumi nav atnesuši gaidīto efektu. Viņš paziņoja, ka ārkārtējās situācijas režīms valstī tiks pagarināts.

Viņķele atgādināja, ka viņa jau iepriekš ir brīdinājusi par ārkārtējās situācijas režīma pagarināšanu un nepieciešamību pastiprināt ierobežojumus. Pēc viņas sacītā, ārkārtējās situācijas režīms būs jāpagarina uz 2-3 nedēļām – minimālais termiņš, lai ieraudzītu efektu, ir divas nedēļas. Veselības ministrija piedāvās pulcēšanās un sporta pasākumu ierobežojumus un tālmācības visām 5. un 6. klasēm.

Tāpat var tikt ieviesti stingrāki tirdzniecības ierobežojumi. Viņķele atzīmēja, ka "melnajā piektdienā" veikalos bija redzams, ka nevar būt ne runas par 10 kvadrātmetriem uz vienu pircēju, nebija nekādas kontroles, savukārt viss Facebook ir pilns ar skaistumkopšanas pakalpojumu sludinājumiem, lai tie ir aizliegti jau kopš 9. novembra. Ierobežojumi bez kontroles nesasniedz uzstādītos mērķus, paziņoja ministre.

Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
"Slimnīcas ir pilnas ar inficētajiem": aizsardzības ministrs aicina rīkoties radikāli

Veselības ministrija vadītāja paziņoja, ka turpmāk, lemjot jautājumus par ierobežojumiem, jādemonstrē gatavība un jāinformē cilvēkus par to, kā šo pasākumu ievērošana tiks uzraudzīta, kā arī uzreiz jāpaskaidro, kādi būs kompensāciju mehānismi. Piemēram, skaistumkopšanas nozare nevar strādāt, bet cilvēkiem "nav skaidrības, no kā viņi dzīvos, jo pretī nav piedāvāts kompensējošais mehānisms", un bez tā skaistumkopšanas meistari aiziet pagrīdē.

Viņķele atzina, ka pārrunas par atbalsta mehānismiem notiek pārāk smagi, "jo šī fiskālās disciplīnas ietvara sajūta, ka ir jātaupa nauda, joprojām ir ļoti dzīva". Viņa uzsvēra, ka Ekonomikas ministrijai ir jāpiedāvā atbalsta mehānismi, un atgādināja, ka pagājušajā nedēļā diskusija par šo jautājumu valdībā ilga vairāk nekā piecas stundas.

Ziņu lente
0