Latvijas veselības aprūpes sistēmai draud sabrukums

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasМедсестра идет по коридору в больнице
Медсестра идет по коридору в больнице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pavasarī eksperti prognozēja četras pandēmijas stadijas, Latvijā šobrīd atrodas trešajā, kad veselības aprūpes sistēmas resursi tiek izsmelti.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Ja Covid-19 turpinās izplatīties tādā pašā tempā, kā tas ir šobrīd, tad Latvijas veselības aprūpes sistēmu sagaida sabrukums mazāk nekā pēc mēneša, vēsta kanālā TV3 raidījums "Nekā personīga".

Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija
"Sarkanais karogs": ārste pastāstīja, kādus simptomus ignorējuši ar Covid-19 mirušie

Šī gada pavasarī eksperti izstrādāja trīs valdības notikumu attīstības scenārijus saistībā ar epidēmiju. Optimistiskākā scenārija gadījumā saslims 1000 cilvēki, nomirs no 10 līdz 52 cilvēkiem. Sliktākajā gadījumā inficēsies 5% iedzīvotāju, jeb gandrīz 100 tūkstoši, savukārt no 1000 līdz 5000 – nomirs. Taču jau pie 0,5% saslimušo cilvēkiem nepietiks gultasvietu, bet ja saslims kaut vai 1% iedzīvotāju, reanimācijas pasākumi varētu tikt sniegti ne visiem smagi slimiem pacientiem.

Pašlaik ar Covid-19 inficējušies 0,5% Latvijas iedzīvotāju. Tas vēl nav sliktākais valdības scenārijs, bet, kā jau tika prognozēts pavasarī, slimnīcās beidzas gultasvietas.

"Es jau redzu, ka slimnīcas ir krīzes stāvoklī, mums jau četras nedēļas no vietas, nedēļu no nedēļas stāsta, cik ir nopietna situācija, mums rāda statistiku, kā katru nedēļu pieaug grūtības, katru nedēļu to mediķu skaits, kas ir saslimuši vai karantīnā, kas nevar strādāt," sacīja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

"Mums ikdienā ir 200 infekciju gultas, kas būtu brīvas Covid-19 pacientiem. Mums tagad ir paplašināts uz 595 gultām, uz šodienu," turpināja premjers.

Pavasarī eksperti prognozēja četras pandēmijas stadijas. Pirmajās divās stadijās saslimstība tiek kontrolēta, un ārsti sniedz palīdzību inficētajiem. Trešajā stadijā veselības aprūpes sistēmas resursi tiek izsmelti, ceturtajā – neatliekamā palīdzība vairs netiek sniegta.

Pašlaik ir trešā pandēmijas stadija, kad vairumam pacientu nav iespējams noteikt inficēšanās avotu. Šajā posmā bija plānots uzsākt krīzes komunikāciju un pieteikties starptautiskas palīdzības saņemšanai, taču tā vietā valdība piedāvā mīkstināt ierobežojumus.

Kariņš uzskata, ka slimību var apturēt, ja visa sabiedrība ievēros drošības pasākumus, taču saslimstības dati liecina, ka paļauties uz sabiedrības atbildību nedrīkst.

Больничная палата - Sputnik Latvija
Kas notiks, ja Latvijas slimnīcas pārpildīs tūkstošiem pacientu ar Covid-19

Kopš atkārtotās ārkārtējās situācijas režīma ieviešanas ir pagājušas divas nedēļas. Google dati rāda, ka pa šo laiku Latvijā cilvēku pārvietošanās uz darbu, uz veikaliem un sabiedriskā transporta izmantošana nav tik krasi samazinājusies, kā tas notika pavasarī.

Divu mēnešu laikā saslima 12 tūkstoši cilvēku – desmit reizes vairāk, nekā pavasarī. Covid-19 pagaidām nav atklāts vien 10 Latvijas reģionos.

Vašingtonas Universitātes Pētnieciskais centrs šobrīd prognozē, ka bez ierobežojumu pastiprināšanas ap marta mēnesi Covid-19 Latvijā kļūs par 1000 cilvēku nāves iemeslu. Ja masku nēsā visur, tostarp darbavietā, šis skaitlis samazināsies līdz 370.

Ziņu lente
0