Politika

"Pirmais Latvijas kosmonauts": prezidents Levits pasmīdinājis Twitter lasītājus

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Эгилс Левитс
Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lasītāji asi izsmēja un kritizēja Latvijas prezidentu, kurš pauda viedokli: partiju finansēšanas palielināšana bija pareizs lēmums.

RĪGA, 19. novembris — Sputnik. Komentētāji neslēpj smago vilšanos par Latvijas prezidentu – viņu salīdzina ar kosmonautu, tukšu vietu un citā dimensijā dzīvojošu cilvēku.

Minēto slēdzienu iemesls meklējams viedoklī, ko Egils Levits pauda par skandālu ap partiju "Latvijas attīstībai" un iespējamo nelikumīgo sponsoru naudas piesaistīšanu.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Atvainojos, ka aicināju uzticēties Levitam: Ozols sašutis par prezidenta algas pielikumu

Valsts vadītājs viedokli pauda raidījumā "900 sekundes". Viņš konstatēja, ka skandāls parādījis problēmu, pirms bijis pieņemts lēmums par partiju finansējuma palielināšanu. Tagad Gordija mezgls esot pārcirsts un partijām vairs neesot nepieciešamības pēc sponsoru finansējuma piesaistes, uzskata Levits.

Atgādināsim, ka šogad stājās spēkā likums par partiju finansējuma seškārtēju palielināšanu. Tagad likums nosaka, ka vienai politiskajai organizācijai (partija) piešķiramais finansējums no valsts budžeta nevar pārsniegt 800 tūkstošus eiro gadā.

Tagad sociālo tīklu lietotāji tikai vēlreiz pasmējās par to, cik lielā mērā Latvijas prezidents ir atrauts no realitātes, daži pat iegrima domās, vai tāds amats Latvijai patiešām ir vajadzīgs.

"Pirmais Latvijas kosmonauts. Oficiāli," savā lapā Twitter raksta Reinis Poznaks. Šķiet, tas ir mājiens par to, ka valsts vadītājs atkal plivinās mākoņos.

​"Ne jau piedāvās veidot  apmācības, ko nozīmē interešu konflikti, kas ir laba pārvaldība, kā atpazīt un pretoties korupcijai un t.t. Cik tas nebūtu dīvaini, privātā sektorā, kompānijām, kurām rūp tēls, šādas apmācības ir obligātas un tu liec parakstu ka saproti cēloņus un sekas," konstatēja Andrejs Mamontovs.

​"Vai kosmonauts, grūti teikt, bet, ka kungs nedzīvo uz šīs pasaules, tas kļūst skaidrāks ar katru dienu," uzskata Normunds Namnieks.

​"Bomba! Levita levitēšana paralēlajā realitātē ir acīmredzama. Atgādināšu, ka partiju finansējums ir atsevišķu personu grupu apzināta un legāla nodokļu maksātāju naudas izsaimniekošana," rakstīja pazīstamais anesteziologs Roberts Furmanis.

​"Bija tik daudz cerības un gaidas uz šo prezidentu, pat daudziem intelektuāļiem bija rozā brilles, ieskaitot Māru Zālīti, bet man jau tad bija sliktas sajūtas, ka cilvēks ir atrauts no realitātes! No tiem kandidātiem, kas bija, Jansona kungs bija labākais!" savas domas pauda komentētājs ar lietotājvārdu Jānisbrig.

​"Nodomāju, ka šodien 1.aprīlis. Tad ar nožēlu secināju, ka nav gan," Levita izteikumus komentēja Indra.

​Prezidenta teikto asi kritizēja arī pazīstamais polittehnologs Jurģis Liepnieks.

"Prezidents tiešām nav īpaši kompetents politikā, nav nekāda veida līderis, tukša vieta," lakoniski nosprieda Liepnieks.

​Baikeru brālība "Dieva Suņi" nolēma organizēt virtuālu aptauju par Latvijas pašreizējā vadītāja darbību. Šķiet, lielākā daļa respondentu to neatbalsta.

"Vai Tu esi apmierināts ar Valsts prezidenta E.Levita darbu?" taujā Dieva Suņi. Raksta sagatavošanas laikā ar prezidenta darbu neapmierināti bija gandrīz 70% nobalsojušo.

​Daži komentētāji, acīmredzot, ir tiktāl vīlušies par valsts vadītāju, ka pat apšauba, vai Latvijā maz vajadzīgs tāds postenis.

"Esošais valsts prezidenta institūcijas modelis ir arhaisks, bezjēdzīgs. Kāpēc nepārņemt Šveices pieredzi? ST tiesneši nevēlas izteikties šai sakarā?" taujā Edgars Svirskis. Jāpiebilst, ka Sveices prezidents nav valsts vadītājs, jo valsts vadības funkcijas pilda visi Federālās padomes locekļi kolektīvi.

​Atgādināsim, ka iepriekš sociālo tīklu apmeklētāji jau ne vienu reizi vien kritizējuši prezidentu par sarežģītu runas konstrukciju un salikteņu lietošanu.

Nesen sabiedrības sašutumu izraisīja ziņa par to, ka Saeimas Budžeta un finanšu komisija atbalstīja algas palielināšanu Latvijas prezidentam līdz 6260 eiro, viņa prezentācijas izdevumu palielināšanu līdz 1252 eiro. Tas radīja negatīvu emociju vētru ne tikai vienkāršo lietotāju vidū, - sadusmots bija pazīstamais publicists Oto Ozols. Viņš bija tik ļoti pārsteigts, ka publiski atteicās no saviem agrākajiem glaimojošajiem izteikumiem par Latvijas vadītāju.

Ziņu lente
0