No slimnīcas mājup par 150 eiro: jauna problēma ar Covid-19 pacientiem

CC BY-SA 3.0 / mikroskops / Gaiļezers(cropped image)Рижская Восточная клиническая университетская больница
Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa pacientiem, kuri izrakstīti no slimnīcas un var turpināt ārstēšanos mājās, taču dažkārt nav nemaz tik viegli nokļūt mājās, it īpaši no galvaspilsētas uz laukiem. Dažkārt ceļa nauda var pārsniegt 100 eiro.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Ja koronavīrusa slimnieks atveseļojies tiktāl, ka var turpināt ārstēties mājās, viņam jānokļūst dzīvesvietā, taču daudziem nav sava transporta, ne visas pašvaldības ir gatavas palīdzēt saviem cilvēkiem. Tāds brauciens var izmaksāt līdz 150 eiro, pat salīdzinoši nelielā attālumā, stāsta Latvijas Avīze.

Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš pastāstīja, ka 80% pašvaldību ir gatavas palīdzēt ar savu automašīnu vai pasūtīt pakalpojumu pārvadātājiem. "Vienu mikroautobusu aprīkojām tā, lai šofera kabīne būtu hermētiski noslēgta no pasažieru salona," pastāstīja transporta uzņēmuma "VTU Valmiera" valdes priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš.

Больничная палата - Sputnik Latvija
Kas notiks, ja Latvijas slimnīcas pārpildīs tūkstošiem pacientu ar Covid-19

Vasarā braucienu tikpat kā nebija, bet tagad vajadzība transportēt slimniekus ir atgriezusies.

"Tas nav lēts pakalpojums, jo jānodrošina alga šoferim, ir arī citas izmaksas, taču mēs ar to nepelnām. Izdevumus sedz tā pašvaldība, kurā cilvēks dzīvo. Esam veduši slimniekus arī no Rīgas slimnīcas, piemēram, uz Jaunpiebalgu. Šādi braucieni izmaksā vairāk nekā 100 eiro, kas nav pa kabatai mūsu pasažieriem, tāpēc tos apmaksā pašvaldība," pastāstīja Spurdziņš.

Viņš paskaidroja, ka autovadītājam un pasažierim tiek izsniegta sejas maska, saskarsme ar pasažieri ir aizliegta, , šoferis no kabīnes neizkāpj un palīdzīgu roku nesniedz, arī tad, ja viņam slimnieks lūdz, piemēram, aiznest smagu somu. Pēc katra reisa Vidzemes slimnīcā tiekot veikta mikroautobusa dezinfekcija.

Taču ne visas pašvaldības ir tik pretimnākošas saviem cilvēkiem. Piemēram, Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" norādījis, ka uzņēmuma darbības mērķis ir sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un pārvadāt koronavīrusa slimniekus neesot iespējams – autoparks nav pielāgots šīm vajadzībām, turklāt RS nevar riskēt ar savu darbinieku veselību – dažus viņu vidū tāpat skārusi epidēmija.

Аппарат для искусственной вентиляции легких - Sputnik Latvija
Cilvēki steiguši paballēties: slimnīcas gaida Covid-19 pacientu pieplūdumu

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca pati nogādā mājās tos koronavīrusa pacientus, kuriem nav radinieku un kuriem ārstēšanās ir jāturpina mājās vai kādā aprūpes centrā. Pārvadājumi notiek tikai Rīgas un Pierīgas teritorijā, bet lauku iedzīvotājiem jāvēršas savās pašvaldībās ar lūgumu palīdzēt ar transportu.

 "Mums ir trīs automašīnas, kuras no rīta līdz vakaram pārvadā pacientus. Gadās arī tā, ka jātransportē slimnieks, kas nevar nosēdēt. To ir ļoti grūti izdarīt ar pašreizējo transportu, tāpēc, visticamāk, tiks iepirkts ārpakalpojums," pastāstīja slimnīcas pārstāve Ilga Namniece.

Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško sola, ka ārstniecības iestādēm, kas sadarbojas ar pašvaldībām, tikšot segti izdevumi par pasažieru nogādāšanu mājās, taču būšot finanšu limits un nav zināms, cik liels tas būs.

"Mēs joprojām gaidām skaidrojumu no Veselības ministrijas par šo apmaksas kārtību," sacīja LPS padomnieks A. Salmiņš.

Ziņu lente
0