Politika

Kā ministru maiņa ietekmēs novadu reformu Latvijā: LPS priekšsēdētāja viedoklis

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovАкция протеста против административно-территориальной реформы 5 марта 2020 года
Акция протеста против административно-территориальной реформы 5 марта 2020 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis vēlētos tikties ar Latvijas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidātu vēl pirms viņa iecelšanas amatā.

RĪGA, 16. novembris – Sputnik. Ceturtdien, 12. novembrī, Latvijas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce pieņēma lēmumu demisionēt, pilnībā atzīstot savu vainu skandālā ar Rīgas domes autostāvvietu caurlaidi un atvainojoties tautai.

Par jauno Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītāju varētu kļūt Saeimas deputāts Toms Plešs, kura kandidatūru izvirzījusi partija "Latvijas attīstībai".

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Latvijas prezidents atcerējies Pitalovu jaunajā likumprojektā

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis, komentējot situāciju, paziņoja, ka ministra maiņa var negatīvi ietekmēt administratīvi teritoriālās reformas (ATR) gaitu Latvijā, kuru rosināja Pūce.

Kaminskis uzsvēra, ka vēlētos tikties ar jauno ministru viedokļu apspriešanas nolūkos vēl pirms brīdim, kad viņš tiks apstiprināts amatā.

Pēc LPS vadītāja sacītā, reformas īstenošanas daļā vēl ir jāpieņem virkne normatīvo aktu. Nav zināms, kā izpildes kvalitāti ietekmēs tas, kas notika ar ministra amatu.

Atgādināsim, ka oktobrī Latvijas Satversmes tiesā pret administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas kārtību vērsās Ozolnieku novads – viņš iebilst pret pievienošanu Jelgavas novadam, kā arī Jaunjelgavas novads – pret to, ka topošā Aizkraukles novadā tiek iekļauti Daudzeses, Jaunjelgavas, Seces, Sērenes, Staburaga, Sunākstes pagasts un Jaunjelgavas pilsēta.

Neskaitot šīs abas pašvaldības, likuma "Par administratīvajām teritorijām un apdzīvotajām vietām" prasības apstrīdējuši vēl 13 novadi: Alsunga, Carnikava, Iecava, Ikšķile, Inčukalns, Kandava, Limbaži, Mazsalaca, Rugāji, Rundāle, Salacgrīva, Sala un Varakļāni.

No 2021. gada 1. jūlija Latvijā plānots 119 esošo pašvaldību vietā izveidot 42, palielinot un apvienojot esošās. Tādējādi, pašvaldības vēlēšanām nākamgad jau ir jānotiek jaunās valsts pašvaldībās.

Ziņu lente
0