Satversmes tiesa: likumam ir jāaizsargā arī viendzimuma ģimenes

CC BY-SA 2.0 / Benson Kua / Rainbow flag breezeФлаг ЛГБТ
Флаг ЛГБТ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satversmes tiesa pasludinājusi spriedumu lietā par tiesībām uz bērna kopšanas atvaļinājumu viendzimuma ģimenēm, kā arī paudusi viedokli par tās juridisko aizsardzību.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Satversmes tiesa pasludinājusi spriedumu lietā par tiesībām uz bērna kopšanas atvaļinājumu viendzimuma ģimenēm, vēsta lsm.lv.

Prasību iesniegusi sieviete, kuras dzīvesbiedre nav varējusi saņemt bērna kopšanas atvaļinājumu, jo, saskaņā ar darba likumdošanu, to var noformēt bērna tēvs, taču ne otrs partneris viendzimuma ģimenē.

Prasītāja uzskata, ka šāda pieeja pārkāpj bērna intereses, jo otrs vecāks nevar nodrošināt mātes un bērna fizisko un emocionālo atbalstu. Pēc viņas domām, darba likumdošanas atbilstošā norma neatbilst Satversmes 110. pantam, kas paredz: valsts apņemas sniegt atbalstu ģimenei.

Визит Папы римского Франциска в Ригу - Sputnik Latvija
Romas pāvests atbalstīja viendzimuma pāru civilās savienības

Iepriekš Saeima nav saskatījusi šajā jautājumā nekādas pretrunas, tomēr Satversmes tiesa nostājusies prasītājas pusē. Tiesnešu lēmumā teikts, ka ģimeņu aizsardzība paredz valsts pienākumu aizsargāt arī viendzimuma ģimenes.

Tiesa uzskata par nepieciešamu vispirms ņemt vērā bērna intereses, bet no šī viedokļa ir svarīgi iespēju robežās nodrošināt bērnam ģimenes vidi audzināšanai. Arī normatīvajiem aktiem jābūt šiem mērķiem atbilstošiem.

Tiesneši uzsvēra, ka prasība nodrošināt juridisko aizsardzību katrai ģimenei attiecas arī uz viendzimuma savienībām. Tiesa atzina, ka dažus pašreiz spēkā esošos tiesiskos mehānismus var attiecināt arī uz viendzimuma partneriem, tomēr tiesības izmantot šīs iespējas netiek uzskatītas par viendzimuma partneru tiesisko regulējumu.

Ziņu lente
0