Jau pēc dažiem mēnešiem: kas pirmais saņems Covid-19 vakcīnas Latvijā

© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasВакцинация от кори, архивное фото
Вакцинация от кори, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādas ir Covid-19 vakcīnas paātrinātās reģistrācijas īpatnības, kad Latvija cer saņemt pirmo preparāta partiju un kā līdzeklis tiks sadalīts.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Pirmajā posmā Covid-19 vakcīnu varētu saņemt 3% iedzīvotāju, vispirms – veselības aprūpes sistēmas darbinieki un riska grupās iekļautie iedzīvotāji, intervijā Latvijas radio pastāstīja Imunizācijas padomes vadītāja Dace Zavadska.

Kompromisi nav pieļaujami

ES noslēgusi līgumu ar kompānijām "Pfizer" un "BioNTech" par 300 miljonu vakcīnas devu piegādi. Abas firmas paziņoja, ka kopīgā vakcīna izmēģinājumu trešajā posmā parādījusi 90% efektivitāti.

Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
KTIF un Gamaleja centrs stāstīs par vakcīnu Sputnik V sociālajos tīklos

Patlaban ne Eiropas Savienībā, ne ASV neviena Covid-19 vakcīna vēl nav reģistrēta. Paātrināto vērtēšanas procedūru iziet divi kandidāti. Paātrinātā procedūra paredzēta perspektīvo līdzekļu reģistrācijai ārkārtējo situāciju periodā, tomēr nekādi kompromisi nav pieļaujami, viņa uzsvēra.

Zavadska paskaidroja, ka parasti medikamentu reģistrācijas procedūras ietvaros ražotāji vispirms apkopo visus rezultātus un tikai pēc tam nodod vērtēšanai, taču tagad pandēmijas periodā izmēģinājumu trešās fāzes rezultāti tiek iesniegti regulāri, tiklīdz tie pieejami. Tātad process varētu sākties ātrāk. Tomēr vērtējuma kritēriji no drošības un efektivitātes viedokļa nemainās.

Ko vakcinēs vispirms

Imunizācijas padomes vadītāja pastāstīja arī, kas saņems vakcīnu vispirms.

Viņa apliecināja, ka tā nenotiks: kurš valstī bagātākais, to vakcinēs pirmo. Pirmās vakcīnas devas tiks sadalītas atbilstoši iedzīvotāju skaitam. Tuvākajā laikā – nākamā gada pirmajā pusgadā vai ceturksnī – aptuveni 3% populācijas varēs saņemt pirmās devas.

Labākajā gadījumā vakcīna, kas nepieciešama vēl 800 000 cilvēku, būs pieejama līdz 2021. gada beigām.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Izraēla uzsākusi savas vakcīnas pret koronavīrusu izmēģinājumus

Katra valsts pati lemj, ko vakcinēt vispirms. Latvijas Veselības ministrija un Imunizācijas padome uzskata, ka vispirms ieteicams vakcinēt veselības aprūpes sistēmas darbiniekus. Svarīgi vakcinēt arī vecāka gadagājuma cilvēkus, lai mazinātu mirstību un pacientu skaitu ar smagu slimības gaitu.

Zavadska paskaidroja, ka šajā jomā ir jāizvēlas: vakcinēt tos, kuri par visiem rūpējas un var cīnīties ar slimību, vai cilvēkus ar smagas slimības gaitas un letāla iznākuma risku.

Viņa cer, ka tiks pieņemts kompromiss. Jāņem vērā, ka, saņemot aizvien jaunu informāciju par vīrusu, minētās grupas varētu mainīties.

Pirmā pasaulē

Jau augustā tika reģistrēta pirmā vakcīna pret koronacīrusu pasaulē – Krievijā izstrādātā "Sputnik V". Patlaban tā iziet izmēģinājumu trešo fāzi. Preparātu izstrādājis Gamaleja vārdā nosauktais epidemioloģijas centrs, tas tiek ražots sadarbībā ar Krievijas tiešo investīciju fondu.

Preparāta efektivitāte pārsniedz 90%. Jau novembrī varētu tikt iesniegts pieteikums vakcīnas reģistrācijai ASV.

Oktobrī reģistrēta otrā Krievijā izstrādātā vakcīna pret Covid-19, tuvākajā laikā tiks iesniegti dokumenti trešā preparāta reģistrācijai.

Ziņu lente
0