Sola stipendiju un perspektīvas: ASV vilina jauniešus doties pāri okeānam

CC0 / plixs / Девушка в библиотеке
Девушка в библиотеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Virkne vadošo ASV augstskolu sagatavojušas speciālas studiju programmas jauniešiem no Latvijas.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Pirmdien, 9. novembrī līdz pl. 21:00 turpināsies interneta izstāde, kas stāstīs par perspektīvām, ko sola studijas ASV, stāsta BВ.lv, atsaucoties uz Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA).

Izstādi organizējas Amerikas Izglītības informācijas centrs sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā, kā arī ASV Valsts departamentu. Tās nosaukums - Education USA: Baltic Virtual College Fair, tajā absolūti bez maksas var piedalīties jebkurš interesents.

Участники акции протеста на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija
Latvija bez maksas mācīs baltkrievu jauniešiem polittehnoloģijas pamatus

VIAA vēsta, ka programmas nodrošina 15 universitātes ASV, kas gatavas maksāt stipendiju un nodrošināt citu finansiālo atbalstu studentiem no Latvijas.

Iepriekš vēstīts, ka, saskaņā ar CSP oficiālajiem datiem, 15 gadu laikā kopš iestāšanās ES, 2004.-2019.gg.no Latvijas emigrējuši mazliet vairāk nekā 360 tūkstoši cilvēki – gandrīz 20% valsts iedzīvotāju. Lielākā daļa aizbraukušo (84%) bija darbspējīgi cilvēki vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Lielākā emigrantu vecuma grupa bija 25-44 gadus veci cilvēki, kuru īpatsvars starp emigrantiem sastādīja 45%. Nākamā lielākā grupa bija jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem (22%), tai seko cilvēki vecuma grupā no 45 gadiem (21%) un bērni vecumā līdz 15 gadiem (12%).

Tik būtisks cilvēku aizplūdums neapšaubāmi ietekmēja Latvijā palikušo iedzīvotāju sastāvu – tas sāka strauji novecot. Saskaņā ar 2020. gada sākumā apkopotajiem statistikas datiem, valstī dzīvoja 48% iedzīvotāju vecumā no 45 gadiem. Vienlaikus iedzīvotāju daļa 25-44 gadu vecuma grupā sastādīja tikai 27%. Savukārt mazākā bija jauniešu grupa 15-24 gadu vecuma grupā – tikai 9%, bet bērni vecumā līdz 15 gadiem – 16%.

Ziņu lente
0