Ļoti labi var redzēt: drons Daugavpilī "ķer" maluzvejniekus

© Sputnik / Sergey MelkonovДрон
Дрон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils novads nopirka dronu maluzvejnieku meklēšanai: apkaimes izlūkošana ar bezpilota lidaparātu jau dod pirmos rezultātus.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Valsts vides dienests (VVD) iepriekš ziņoja, ka ārkārtējās situācijas periodā Latvijā aktivizējās maluzvejnieki. Taču ar viņiem izdosies izrēķināties – ar dronu palīdzību.

Pateicoties bezpilota lidaparātiem, maijā pārkāpējiem tika sastādīti desmitiem protokolu un izrakstīti vērā ņemami nauda sodi. Jo privātpersonām nelegāla zvejniecība Latvijā izmaksā 280-700 eiro, savukārt juridiskajām personām jāšķiras no 700 līdz 4300 eiro.

Turklāt katra atrastā zivs izmaksās 715 eiro, ja tas ir lasis vai taimiņš. "Kabatā" paslēpts nēģis maksās 40 eiro. Taču tas vēl nav viss. Par nelegālu zvejniecību draud ne vien naudas sods, bet arī kriminālatbildība.

Smeļoties iedvesmu no VVD, Daugavpils novads par Valsts zivju fonda līdzekļiem arī iegādājās par 2800 eiro dronu un tā aprīkojumu, lai apkarotu maluzvejniecību ezeros, vēsta Rus.lsm.lv.

Любительский лов камбалы и минтая в Уссурийском заливе  - Sputnik Latvija
No dīķa Bauskas apkaimē pazuduši 20 tūkstoši zivju: zvejnieki vaino malumedniekus

Bezpilota lidaparāts uzreiz sevi attaisnoja. Vienā no ezeriem jau ir izdevies atrast nelegālus tīklus.

Novada domes Dabas resursu nodaļas vadītāja Jolantā Bāra pastāstīja, ka jaunajam dronam ir ilgtermiņa baterija, kas ļauj apskatīt lielus ezerus. Pēc bojām, kuras var redzēt no drona lidojuma augstuma, atrod maluzvejnieku uzstādītos tīklus.

Turklāt bezpilota lidaparāts sniedz iespēju apskatīt tādās vietās, kuras no krasta nav pārskatāmas. Var novērot laivas, pārbaudīt vietas, kur ir salauzts niedrājs, no kurienes iznāk cilvēki.

Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Aivars Raščevskis savukārt paziņoja, ka šobrīd maluzvejnieku rīcībā ir ļoti labs tehniskais aprīkojums. Un ja dome neatbildīs viņu ekipējuma līmenim, cīnīties ar viņiem būs bezjēdzīgi.

Tāpat atgādināsim, ka ar mūsdienīgām tehnoloģijām šobrīd var palielīties ar VVD. Droni pārbauda apkārtni, savukārt siltumu uztverošās kameras palīdz ieraudzīt maluzvejniekus pat tumsā. Turklāt to visu var izdarīt klusi un nepamanāmi.

Ziņu lente
0