Vienīgās zāles pret Covid-19: Latvijā ievests remdisivīrs

© Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcaРижская Восточная клиническая университетская больница
Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar Latvijas valdības iegādāto Amerikas medikamentu Veclury jāpietiek visiem stacionētajiem pacientiem ar Covid-19.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Šonedēļ Latvijā sākās remdesivīra – medikamenta pacientu ar Covid-19 ārstēšanai – piegādes, vēsta LSM.lv.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) preses sekretāre Sintija Gulbe pastāstīja, ka oktobrī valdība atrisinājusi jautājumu par finansējuma piešķiršanu medikamenta Veclury iegādei, kurā aktīvā viela ir remdesivīrs.

Trīsdesmitajā oktobrī NVD noslēdza līgumu ar šī medikamenta ražotāju – kompāniju Gilead. Piegādes sākās 3. novembrī, kopumā valstij (līdz decembrim) piegādās 2850 flakonus. Veclury piegādās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai, kur to sadalīs starp slimnīcām, kurās ārstējas pacienti ar Covid-19.

Больничная палата - Sputnik Latvija
Slimnīcas ir pārpildītas ar Covid-19 pacientiem? Tiks izveidotas 300 papildu gultasvietas

Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, Veclury būs nepieciešams aptuveni trešdaļai stacionēto pacientu ar Covid-19. Viena cilvēka ārstēšanai ir nepieciešamas 11 dozas, tātad, trīs mēnešos to kopējais skaits sastādīs 2850. Kopējā šī apjoma cena ir 1,1 miljons eiro. Ierobežotā daudzumā šis medikaments jau ir pieejams šobrīd.

Pasaules Veselības organizācija jūlija sākumā nosauca remdesivīru par vienīgo cerības raisošo līdzekļi Covid-19 ārstēšanā.

Remdesivīrs ir pirmais ārstnieciskais līdzeklis, kurš Eiropas Savienības līmenī ir atļauts Covid-19 ārstēšanai pieaugušajiem un pusaudžiem no 12 gadu vecuma ar pneimoniju, kuriem ir nepieciešams papildu skābeklis. Eiropas Zāļu aģentūra laida klajā attiecīgu rekomendāciju jūnija beigās, preparāts tika atbalstīts pēc paātrinātas procedūras.

Jūlija beigās Eiropas Komisija parakstīja līgumu ar Gilead par remdesivīra iegādi, pēc tam, kad 90% preparāta krājumu iegādājās ASV administrācija.

Ziņu lente
0