Latvijā ir daudz inficēto, savukārt donoru asiņu ar Covid-19 antivielām ir maz

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasЗабор крови для теста на антитела к COVID-19
Забор крови для теста на антитела к COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Asins donori ar Covid-19 antivielām var palīdzēt citiem ar koronavīrusu inficētajiem, taču cilvēku ar antivielām asinīs Latvijā joprojām ir pārāk maz.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Pēc Valsts asinsdonoru centra vadītājas Egitas Poles sacītā, Latvijā joprojām ir pārāk maz donoru ar Covid-19 antivielām asinīs, lai gan oktobrī to skaits ir kļuvis nedaudz lielāks, vēsta Rus.lsm.lv.

Kopš augusta Latvijā visiem asinsdonoriem papildus obligātajām analīzēm veic koronavīrusa antivielu testu. Testēšanas rezultāti anonīmi tiek nosūtīti Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC), lai izvērtētu vispārējas tendences un kolektīvo imunitāti.

Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija
Zinātnieki atraduši jaunu veidu, kā atklāt Covid-19

Donoriem ar pietiekamu antivielu līmeni piedāvā kļūt par rekonvalescentās plazmas donoriem, kura tiek izmantota kā vien no iespējamiem veidiem slimnieku ārstēšanai ar smagu Covid-19 slimības gaitu. Šī metode jau tiek pielietota vairākās valstīs un tiek aktīvi pētīta.

Turklāt SPKC saņem ziņas no donoru centra un vērtē vispārējas tendences un imunitātes līmeni donoru vidū.

Pole pastāstīja, ka no 11. augusta antivielas tika atklātas 69 donoriem – 15 no viņiem bija apstiprināta Covid-19 diagnoze, vēl 14 cilvēki neveica koronavīrusa testu, taču viņiem ir zināmi  elpceļu sistēmas saslimšanas simptomi.

Savukārt vēl 40 donori bija ļoti pārsteigti, kad viņiem pateica, ka viņiem asinīs ir atklātas koronavīrusa antivielas.

Atgādināsim, ka, saskaņā ar vakardienas SPKC datiem, Latvijā slimnīcās šobrīd atrodas 12 pacienti ar smagu Covid-19 slimības gaitu.

Ziņu lente
0