Goda konsuli Latvijā: Lemberga advokāts, Šķēles sieva, Šlesera kompanjons

© Sputnik / Владимир ФедоренкоМужчина застегивает портфель
Мужчина застегивает портфель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārvalstu goda konsulu sarakstā Latvijā atrodami daži interesanti uzvārdi. Kā tiek izraudzīti kandidāti šim amatam.

RĪGA, 5. novembris — Sputnik. Goda konsula pienākumus Latvijā dažādu valstu uzdevumā pilda arī Aivara Lemberga advokāts Māris Grudulis, bijušais Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Jānis Maršāns kurš strādāja kopā ar Aināru Šleseru, kā arī Andra Šķēles dzīvesbiedre Kristiāna Lībane-Šķēle, vēsta Nekā personīga

Ukrainas Ārlietu ministrijas ēka - Sputnik Latvija
Goda konsulāti tuvinās Latviju un Ukrainu

Goda konsuls pilda dažādas konsulārās funkcijas. Tas ir amats, ko citas valsts ārlietu ministrija nozīmē strādāšanai valstī, kur tai nav vēstniecības. Goda konsuls nav diplomātiskajā dienestā, nesaņem alfu, taču pārstāv viņu iecēlušās valsts intereses un palīdz tās pilsoņiem nepieciešamības gadījumā. Goga konsulam nav imunitātes, tomēr starptautiskā prakse iesaka aizsargāt konsula telpas, piešķirt nodokļu atlaides, aizsargāt viņa arhīvus un dokumentus. Uzturēšanās valsts pienākums ir nodrošināt goda konsula drošību, taču likumpārkāpuma gadījumā viņu var arī aizturēt.

Lai ieņemtu goda konsula amatu, ir jāsaņem nozīmējums no attiecīgās ārvalsts. Pie tam valsts novērtē, vai ierosinātā persona var šo posteni ieņemt. Kad dokumenti savākti un izpētīti, tos apspriež Atestācijas komisija, kas var piekrist vai nepiekrist iecelšanai.

Goda konsula īpašo statusu Latvijā izdevies iegūt vairākām neviennozīmīgi vērtētām personām. Piemēram, Monako pārstāv advokāts Māris Grudulis, kurš tiesā aizstāv Aivaru Lembergu. Pazīstams no 2008. gada ar skandaloziem grozījumiem naudas atmazgāšanas likumā, kas ierobežoja ombudsmeņa iespējas aktīvi strādāt šajā sfērā. Daudzi sprieda – tie radīti tieši Lemberga interesēs. Izmaiņas deputāti pieņēma, bet prezidents Valdis Zatlers grozījumus lika Saeimai pārstrādāt.

Monako Firstistes goda konsula amatu Grudulis ieņēma 2015. gadā. Gadu vēlāk pēc ZZS politiķa Augusta Brigmaņa ieteikuma nonāca premjera Māra Kučinska birojā kā ārštata padomnieks.

Estelada, Katalonijas neoficiālais karogs - Sputnik Latvija
Latvijas goda konsuls Spānijā noliedz Spānijas ĀM apsūdzības

Luksemburgas grāfistes jau 13 gadus pārstāv goda konsule Kristiāna Lībane-Šķēle, Andra Šķēles dzīvesbiedre. Līgumu ar viņu Luksemburga pagarinājusi līdz 2024. gadam.

Savukārt Maltas goda konsuls kopš 2007. gada ir advokāts Jānis Zelmenis. Viņš pat izveidojis biedrību, kurā apvieno Latvijā strādājošos ārvalstu konsulus. Latvijā nodarbojies ar Maltas holdinga kompāniju dibināšanu.

Gvatemalas goda konsulāts reģistrēts Jāņa Maršāna privātmājā Jaunmārupē. Maršāns bija Satiksmes ministrijas valsts sekretārs laikā, kad ministra postenī bija Ainārs Šlesers. Vēlāk nonācis ar Šleseru saistītajos Rīgas ostas uzņēmumos. Viņš skaidro, ka vairs aktīvi nestrādā goda konsula amatā un nezinu, kāds viņam tagad statuss. Taujāts, kāpēc viņš izraudzīts goda konsula postenim Gvatemalā, Maršāns skaidro, ka nekādos konkursos nav piedalījies, bijis piedāvājums, viņš pieteicies un izraudzīts. Pie tam viņš nekad neesot mēģinājis šo status izmantot, piemēram, "oligarhu lietas" laikā, lai ietekmētu likumsargus.

Maršāns oficiāli atrodams goda konsulu sarakstos, tomēr žurnālisti noskaidroja, ka Gvatemala šo status viņam atņēmusi. Iemesli netika izskaidroti.

100-летие Латвии - Sputnik Latvija
Goda konsuls ASV apsveica Latviju ar simtgadi

Bijušais ministrs, Latvijas vēstnieks Francijā un Latvijas ārpolitikas institūta pētnieks Imants Lieģis skaidro – goda konsula tituls, iespējams, ir interesants uzņēmējiem, jo atsevišķās aprindās var kalpot kā statusa elements. Iespējams, ļauj vieglāk atvērt Maltas, Monako, Luksemburgas vai citu valstu iestāžu durvis. Katra valsts pati nosaka kritērijus kandidātu iecelšanai, bet uzņēmējvalstij ir tiesības atteikt.

Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris pastāstīja, ka AM ne vienu reizi vien izbrāķējusi piedāvātās kandidatūras, tomēr resora instrumenti un resursu esot ierobežoti, un tā lielā mērā balstās uz specdienestu slēdziena. Viņš piebilda, ka par goda konsuliem bieži kļūst sekmīgi uzņēmēji, kam ir iespēja uz sava rēķina uzturēt biroju un palīgus.

Ziņu lente
0